Почео референдум у Каталонији, полиција плијени гласачки материјал

Срна
Почео референдум у Каталонији, полиција плијени гласачки материјал

Барселона - Влада Каталоније саопштила је данас да ће референдум о независности тог региона бити одржан упркос напорима централних власти да спријечи гласање.

"Став Владе је такав да можемо прослављати референдум о самоопредијељењу, не онако како смо жељели али имаће демократске гаранције", рекао је портпарол регионалне Владе Жорди Турул.


Према његовим ријечима, неколико гласачких мјеста није могло да буде отворено али је Влада донијела одлуку о "јединственом гласању" што ће омогућити бирачима да се изјасне на било ком биралишту уз пасош или неки други идентификациони документ.

"Тиме ће бити успорен процес, али ће омогућити свима да гласају док је и једна школа отворена", истакао је Турул.

Он је навео да ће на биралиштима бити гласачки листићи, али да се могу користити верзије повучене са интернета и одштампане код куће.

"Влада ће учинити све што може да Каталонци могу да гласају. Гласање ће пратити група академика и професионалаца како би се осигурало да нема кршења основних права", додао је Турул.

Шпанске власти су против одржавања гласања које је Уставни суд прогласио илегалним и користе све правне могућности да омету референдум.

На основу налога правосуђа и тужилаштва полиција мора да заплијени гласачке листиће, ухапси организаторе и омете комуникациони центар каталонских власти у Барселони, чиме ће пресјећи везе са гласачким мјестима и приступ програму за гласање путем интернета.

Полиција кренула у запљену материјала

Шпанска полиција почела је да плијени гласачке кутије и листиће са биталишта у Каталонији, саопштено је данас из шпанског Министарства унутрашњих послова.
Полиција се сукобила са гласачима испред биралишта у Барселону гдје је више десетина припадника безбједносних снага помоћу штитова одгурало окупљене.

Гласачи су узвикивали "Ми смо за мир" и "Нећете нас уплашити".

Очевици наводе да у близини биралишта стоји неколико патролних и амбулантно возило.

У другим дијеловима Каталоније биралишта су отворена као што је и предвиђено у 9.00 часова по локалном времену.

Према изјавама очевидаца, шпанска полиција стигла је у провинцију Гирона гдје треба да гласа лидер Каталоније Карлес Пуигдемон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана