Почело снимање документарног филма “Свједок”

Срна
Почело снимање документарног филма “Свједок”

БРАТУНАЦ - У Кравици, код Братунца, данас је почело снимање историјско-документарног филма “Свједок”, режисера Дениса Бојића, у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Бојић је захвалио становницима Подриња за велики одзив данашњем снимању јер је поворку сјећања чинило око 1.000 мушкараца, жена и дјеце.

Он је истакао да се, осим снимања сцена за филм, на овај начин одаје почаст свим невиним српским жртвама са овог подручја и цијеле Републике Српске.

Осим Кравице, снимаће се на још четири локације гдје су почињени масовни злочини над Србима, и то 6. фебруара у Мркоњић Граду, а затим у Броду, Шековићима и Зворнику.

“Осим документима, свједочењима и архивском грађом и масовношћу поворки сјећања, показаћемо шта се све дешавало, колико је људи и на какав начин страдало, али и да смо и даље живи и да остајемо на овом простору”, поручио је Бојић.

Он је указао да је снимање филма уједно и мисија свих учесника у пројекту да се 30 година након догађаја на овакав начин забиљежи свједочанство о српским страдањима у посљедњем рату.

Бојић је навео да филм говори о покојном патологу Зорану Станковићу са Војномедицинске академије у Београду, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ до Косова и Метохије.

“Доктор Станковић је задужио српски народ и ово је помен и захвалност његовом дјелу и имену, као и свим невиним жртвама. Ово је свједочанство које остављамо нашој дјеци да знају шта се догађало и да не уче туђу лажну историју о дешавањима на овим просторима у посљедњем рату”, нагласио је Бојић.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић рекао је да је општина пружила комплетну логистику за снимање документарног филма у страдалничкој Кравици, те да је ово вид одавања захвалности и признања доктору Станковићу и свим страдалим Србима Кравице и Републике Српске.

Медицински техничар из Кравице Славиша Ерић, који је пружао помоћ доктору Станковићу приликом сакупљања, комплетирања и препознавања посмртних остатака, нагласио је да је Станковић радио на искупљању и прегледу лешева од јутра до вечери без паузе и ручка, без коментарисања и било каквих захтјева.

Први командант Кравичког батаљона, ратни војни инвалид Раденко Милановић рекао је да је два пута обезбјеђивао локације на којима је Станковић обављао прегледе посмртних остатака настрадалих Срба, те да су га занимали положај и окружење Кравице, као и њена искуства из претходних ратова.

“Био је благ човјек, посвећен свом позиву и велики патриота који је тај посао педантно радио из патриотских осјећања и побуда”, навео је Милановић уз напомену да данашња поворка сјећања потресно дјелује јер евоцира тешке и трагичне догађаје и велика страдања бројних пријатеља, комшија и сабораца.

Снимање материјала за овај документарни филм наставиће се наредних неколико дана на подручју Братунца и Сребренице, а потом ће се снимати у Мркоњић Граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана