Počelo snimanje dokumentarnog filma “Svjedok”

Srna
Počelo snimanje dokumentarnog filma “Svjedok”

BRATUNAC - U Kravici, kod Bratunca, danas je počelo snimanje istorijsko-dokumentarnog filma “Svjedok”, režisera Denisa Bojića, u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Bojić je zahvalio stanovnicima Podrinja za veliki odziv današnjem snimanju jer je povorku sjećanja činilo oko 1.000 muškaraca, žena i djece.

On je istakao da se, osim snimanja scena za film, na ovaj način odaje počast svim nevinim srpskim žrtvama sa ovog područja i cijele Republike Srpske.

Osim Kravice, snimaće se na još četiri lokacije gdje su počinjeni masovni zločini nad Srbima, i to 6. februara u Mrkonjić Gradu, a zatim u Brodu, Šekovićima i Zvorniku.

“Osim dokumentima, svjedočenjima i arhivskom građom i masovnošću povorki sjećanja, pokazaćemo šta se sve dešavalo, koliko je ljudi i na kakav način stradalo, ali i da smo i dalje živi i da ostajemo na ovom prostoru”, poručio je Bojić.

On je ukazao da je snimanje filma ujedno i misija svih učesnika u projektu da se 30 godina nakon događaja na ovakav način zabilježi svjedočanstvo o srpskim stradanjima u posljednjem ratu.

Bojić je naveo da film govori o pokojnom patologu Zoranu Stankoviću sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka obavio oko 7.500 obdukcija i identifikacija nastradalih srpskih civila i vojnika od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije.

“Doktor Stanković je zadužio srpski narod i ovo je pomen i zahvalnost njegovom djelu i imenu, kao i svim nevinim žrtvama. Ovo je svjedočanstvo koje ostavljamo našoj djeci da znaju šta se događalo i da ne uče tuđu lažnu istoriju o dešavanjima na ovim prostorima u posljednjem ratu”, naglasio je Bojić.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić rekao je da je opština pružila kompletnu logistiku za snimanje dokumentarnog filma u stradalničkoj Kravici, te da je ovo vid odavanja zahvalnosti i priznanja doktoru Stankoviću i svim stradalim Srbima Kravice i Republike Srpske.

Medicinski tehničar iz Kravice Slaviša Erić, koji je pružao pomoć doktoru Stankoviću prilikom sakupljanja, kompletiranja i prepoznavanja posmrtnih ostataka, naglasio je da je Stanković radio na iskupljanju i pregledu leševa od jutra do večeri bez pauze i ručka, bez komentarisanja i bilo kakvih zahtjeva.

Prvi komandant Kravičkog bataljona, ratni vojni invalid Radenko Milanović rekao je da je dva puta obezbjeđivao lokacije na kojima je Stanković obavljao preglede posmrtnih ostataka nastradalih Srba, te da su ga zanimali položaj i okruženje Kravice, kao i njena iskustva iz prethodnih ratova.

“Bio je blag čovjek, posvećen svom pozivu i veliki patriota koji je taj posao pedantno radio iz patriotskih osjećanja i pobuda”, naveo je Milanović uz napomenu da današnja povorka sjećanja potresno djeluje jer evocira teške i tragične događaje i velika stradanja brojnih prijatelja, komšija i saboraca.

Snimanje materijala za ovaj dokumentarni film nastaviće se narednih nekoliko dana na području Bratunca i Srebrenice, a potom će se snimati u Mrkonjić Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana