Пицула:Шмит је политичар који чврсто стоји на земљи

Танјуг
Пицула:Шмит је политичар који чврсто стоји на земљи

САРАЈЕВО - Хрватски европосланик и члан Одбора за спољну политику Европског парламента Тонино Пицула од нове власти у БиХ очекује озбиљан приступ рјешавању нагомиланих проблема.

Оцијенио је да је нови Савјет министара БиХ изразито, како каже, политички хетероген и да у том смислу треба задржати одређен ниво опрезности јер то може бити и разлог нестабилности у вријеме кризе.

За Кристијана Шмита каже да је политичар који “чврсто стоји на земљи, који унутар Европске уније има подршку политичара који познају реалну политичку слику у БиХ”.

Коментаришући Шмитове одлуке о наметању Изборног закона током изборне ноћи у октобру прошле године, Пицула каже да високи престаник зна да је то тек почетак пута како би БиХ дошла на једну нулу.

-Тако да мислим да је његова намјера даљњи рад на промјенама одређеног законодавства, иако је он ту реалан и каже да не може сам да мијкења Дејтонски споразум - рекао је европски парламентарац из хрватске СДП.

Према његовим ријечима, БиХ има могућност да се окрене проблемима који је оптерећују.

- Мислим да је ово влада која има шансу да избјегне грешке свих оних прије ње, како би се БиХ ипак могла квалификовати за други круг политике проширења - каже Пицула.

Сматра да је амерички утицај у БиХ и даље јачи од европског.

-”САД и ЕУ ће морати да нађу начин како да синхронизују потезе. Једна врста политичке оперативе у БиХ не смије бити кампањска, него стална -  рекао је Пицула за РТВ Херцег-Босна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана