Picula:Šmit je političar koji čvrsto stoji na zemlji

Tanjug
Picula:Šmit je političar koji čvrsto stoji na zemlji

SARAJEVO - Hrvatski evroposlanik i član Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Tonino Picula od nove vlasti u BiH očekuje ozbiljan pristup rješavanju nagomilanih problema.

Ocijenio je da je novi Savjet ministara BiH izrazito, kako kaže, politički heterogen i da u tom smislu treba zadržati određen nivo opreznosti jer to može biti i razlog nestabilnosti u vrijeme krize.

Za Kristijana Šmita kaže da je političar koji “čvrsto stoji na zemlji, koji unutar Evropske unije ima podršku političara koji poznaju realnu političku sliku u BiH”.

Komentarišući Šmitove odluke o nametanju Izbornog zakona tokom izborne noći u oktobru prošle godine, Picula kaže da visoki prestanik zna da je to tek početak puta kako bi BiH došla na jednu nulu.

-Tako da mislim da je njegova namjera daljnji rad na promjenama određenog zakonodavstva, iako je on tu realan i kaže da ne može sam da mijkenja Dejtonski sporazum - rekao je evropski parlamentarac iz hrvatske SDP.

Prema njegovim riječima, BiH ima mogućnost da se okrene problemima koji je opterećuju.

- Mislim da je ovo vlada koja ima šansu da izbjegne greške svih onih prije nje, kako bi se BiH ipak mogla kvalifikovati za drugi krug politike proširenja - kaže Picula.

Smatra da je američki uticaj u BiH i dalje jači od evropskog.

-”SAD i EU će morati da nađu način kako da sinhronizuju poteze. Jedna vrsta političke operative u BiH ne smije biti kampanjska, nego stalna -  rekao je Picula za RTV Herceg-Bosna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana