Петшичек: Интегрисати цијели Западни Балкан, у марту о С.Македонији и Албанији

Tanjug
Петшичек: Интегрисати цијели Западни Балкан, у марту о С.Македонији и Албанији

ПРАГ - Интеграција Западног Балкана у ЕУ је у стратешком интересу и региона и саме Уније, поручио је данас чешки министар спољних послова Томаш Петшичек оцјенивши да нема разлога за даље одлагање отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

Петшичек је рекао да је данашњи министарски састанак Вишеградске четворке и земља Западног Балкана у Прагу био усредсређен на процес проширења ЕУ и регионалну сарадњу, те је потврдио подршку Вишеградске четворке отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

"Обе земље су испуниле услове за прелазак у наредну фазу процеса приступања ЕУ. Нема разлога за даље одлагање. Сагласили смо се да је од кључне важности да државе ЕУ у марту постигну консензус и донесу позитивну одлуку", рекао је Петшичек.

Он је нагласио да ће Вишеградска четворка наставити да подржава институције ЕУ у циљу убрзања интеграције свих других земаља Западног Балкана.

"Интеграција Западног Балкана у ЕУ је у стратешком интересу региона и саме ЕУ. Проширење ЕУ је најбољи начин да се осигура стабилност, безбједност и просперитет на Западном Балкану и у целој Европи. Ми разумемо да се ЕУ бави многим унутрашњим питањима, али не смију да се предвиде користи од интегрисања Западног Балкана", нагласо је он.

Он је нагласио да је неопходно да се наставе реформе на Западном Балкану, као и да се настави са унапређењем регионалне сарадње, добросусједских односа и помирењем.

"Вјерујем да смо се сви који учествујемо на састанку сагласили по овом питању", поручио је Петшичек.

Говорећи о меморандуму о сарадњи Фонда за Западни Балкан и Међународног вишеградског фонда, који је потписан након састанка, Петшичек је подсјетио да је успостављање наведеног фонда покренуто још 2011. године у Прагу, а да је споразум о његовом успостављању постигнут 2015. године на састанку Вишеградске четворке и земаља Западног Балкана.

"Сматрамо да је ова иницијатива веома позитивана у јачању регионалне сарадње на Западном Балкану и драго ми је да ће се наша подршка наставити кроз овај меморандум за будућност", поручио је Петшичек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана