Папа посјетио избјеглице на Лезбосу

Танјуг
Папа посјетио избјеглице на Лезбосу

ЛЕЗБОС - Папа Фрањи посјетио је данас мигрантски камп на грчком острву Лезбос, гдје се обратио привременим становницима кампа и критиковао политичаре који користе проблем избјеглица у политичке сврхе.

Ово је друга посјета грчком острву папе, који је током читаве посјете Грчкој и Кипру, као приоритет ставио питања избјеглица и миграната, пренио је „Катимерини“.

Он се пожалио да се од његове посљедње посјете прије пет година „мало тога промијенило по питању миграција“.

Папа је био на Лезбосу 2016. године и тада је повео 12 Сиријаца са собом у Италију, а сада се вратио у петодневну посету Кипру и Грчкој, како би посјетио камп Мавровуни, гдје има око 2.300 људи.

-Овдје сам да видим ваша лица и да вас погледам у очи. Видим очи пуне очекивања, очи које су видјеле насиље и сиромаштво, очи које су напуњене са превише суза - казао је папа.

Фрањо је други дан заредом критиковао оне који користе мигрантску кризу за политичке циљеве.

-Треба критиковати праве узроке (миграција), а не сиромашне људе који плаћају посљедице, па их чак користе и за политичку пропаганду - рекао је он, пренио је Ројтерс.

-Данашња посјета папе је част за нас мигранте. Сада знам да постоји неко ко мисли на нас. Папа нам даје снагу и вјеру да наставимо даље - рекао је 18-годишњи мигрант из Републике Конго, који је у кампу више од годину.

Папина посјета није важна само за католичке становнике кампа јер није питање религије, већ солидарности, додаје „Катимерини“, наводећи да ће 37 муслиманских миграната присуствовати папином говору.

-Он тиме показује да је са нама, као брат - рекао је Ирачанин (60), додавши да смо сви исти.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана