Papa posjetio izbjeglice na Lezbosu

Tanjug
Papa posjetio izbjeglice na Lezbosu

LEZBOS - Papa Franji posjetio je danas migrantski kamp na grčkom ostrvu Lezbos, gdje se obratio privremenim stanovnicima kampa i kritikovao političare koji koriste problem izbjeglica u političke svrhe.

Ovo je druga posjeta grčkom ostrvu pape, koji je tokom čitave posjete Grčkoj i Kipru, kao prioritet stavio pitanja izbjeglica i migranata, prenio je „Katimerini“.

On se požalio da se od njegove posljednje posjete prije pet godina „malo toga promijenilo po pitanju migracija“.

Papa je bio na Lezbosu 2016. godine i tada je poveo 12 Sirijaca sa sobom u Italiju, a sada se vratio u petodnevnu posetu Kipru i Grčkoj, kako bi posjetio kamp Mavrovuni, gdje ima oko 2.300 ljudi.

-Ovdje sam da vidim vaša lica i da vas pogledam u oči. Vidim oči pune očekivanja, oči koje su vidjele nasilje i siromaštvo, oči koje su napunjene sa previše suza - kazao je papa.

Franjo je drugi dan zaredom kritikovao one koji koriste migrantsku krizu za političke ciljeve.

-Treba kritikovati prave uzroke (migracija), a ne siromašne ljude koji plaćaju posljedice, pa ih čak koriste i za političku propagandu - rekao je on, prenio je Rojters.

-Današnja posjeta pape je čast za nas migrante. Sada znam da postoji neko ko misli na nas. Papa nam daje snagu i vjeru da nastavimo dalje - rekao je 18-godišnji migrant iz Republike Kongo, koji je u kampu više od godinu.

Papina posjeta nije važna samo za katoličke stanovnike kampa jer nije pitanje religije, već solidarnosti, dodaje „Katimerini“, navodeći da će 37 muslimanskih migranata prisustvovati papinom govoru.

-On time pokazuje da je sa nama, kao brat - rekao je Iračanin (60), dodavši da smo svi isti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana