Папа Фрањо: Лажним информисањем се крше људска права

Срна
Foto: Agencija

ВАТИКАН, - Ширење лажних вијести и дезинформација у вези са ковидом 19 и вакцинама, укључујући у католичким медијима, представља кршење људских права, изјавио је католички папа Фрањо.

Папа је данас други пут за мање од мјесец дана говорио о поменутој теми, након што је прије три седмице осудио "неосноване" идеолошке дезинформације о вакцинама, пружајући подршку националним кампањама имунизације и називајући здравствену његу моралном обавезом.

Поглавар Римокатоличке цркве обратио се члановима конзорцијума католичких медија чија интернет страница тврди да је њен циљ да "разјасни лажне вијести и обмањујуће информације" о вакцинама против ковида 19.

"Прописна информисаност и помоћ да се разумије ситуација на основу научних чињеница, а не лажних вијести, је људско право. Тачне информације морају се обезбиједити, прије свих, онима који су мање опремљени, најслабији и најугроженији", поручио је папа Фрањо.

Папа Фрањо /85/ осудио је ширење оног што је назвао "инфодемијом", рекавши да је то изокретање стварности засновано на страху и фалсификованим или измишљеним вијестима, као и "наводним научним информацијама".

Према његовим ријечима, оне који вјерују у лажне вијести не треба сврставати у "гето", већ се треба потрудити да се они придобију научном истином.

"Лажне вијести се морају одбацити, али се појединци увијек морају поштовати, јер често вјерују у нешто без пуне свјесности и одговорности", нагласио је папа.

Ројтерс наводи да је значајно то што се папа обратио католичкој медијској групи. Поједине десничарске католичке листове, блогове и интернет странице угасиле су платформе као што су "Фејсбук" и "Твитер", због ширења дезинформација о ковиду 19. Многи од њих преселили су се на друге платформе.

Поједини десничарски католички медији редовно објављују изјаве најоштријих критичара папе, као што је надбискуп Карло Марија Вигано, Италијан који се крије већ три године откако је јавно затражио оставку папе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана