Палестински милитанти „засули“ Израел ракетама, израелске трупе гомилају се на граници са Газом

Танјуг
Палестински милитанти „засули“ Израел ракетама, израелске трупе гомилају се на граници са Газом

ТЕЛ АВИВ - Израелске трупе су данас почеле да се гомилају на граници са Газом, а палестински милитанти су „засули“ Израел ракетама, у интензивирању сукоба који су изазвали међународну забринутост и продубили сукоб између Јевреја и Арапа у Израелу.

Вишедневно насиље између јеврејских Израелаца и арапске мањине погоршало се током претходне ноћи, будући да су изведени напади на синагоге, док је у неким заједницама дошло до избијања уличних борби, преноси агенција Ројтерс.

Због све веће забринутости да би насиље које се распламсало у понедјељак могло да измакне контроли, Сједињене Државе су одлучиле да на Блиски исток пошаљу свог изасланика Хадија Амра задуженог за тај регион.

Чини се, међутим, да напори за окончање најжешћих непријатељстава у последњих неколико година не дају резултата.
У обновљеним ваздушним ударима на Газу, Израел је погодио шестоспратну стамбену зграду у граду Газа, за коју се тврди да припада Хамасу, исламистичкој групи која контролише палестинску енклаву.

Најмање 83 људи је убијено у Гази откако је насиље ескалирало, саопштили су лекари, што додатно повећава притисак на болнице које су ионако под великим теретом усљед пандемије ковида-19.

У најновијим палестинским ракетним нападима, једна ракета је пала на зграду у близини Тел Авива, поврИЈедивши пет Израелаца, саопштила је полиција.

Сирене су се огласиле у градовима широм јужног Израела, због чега је више хиљада људи морало да потражи заштиту у склоништима.

У Израелу је убијено седам људи, саопштила је израелска војска.

- Читав Израел је нападнут. То је врло застрашујућа ситуација у којој се можете наћи - рекла је Марго Аронович, 26-годишња студенткиња у Тел Авиву.

Израел је припремио борбене трупе дуж границе са Газом и у „разним фазама је припреме копнених операција“, изјавио је израелски војни портпарол, што је, како оцЈењује Ројтерс, потез који је подсјетио на сличне инвазије током ратова између Израела и Газе у 2014. години и током 2008/2009. године.

Здравствене власти у Гази саопштиле су да истражују смрт неколико људи током ноћи, а који су, како тврде, можда удисали отровне гасове.

Узорци су испитивани и тек ће да донесу коначне закључке, саопштиле су здравствене власти.

Амерички предсједник Џо Бајден је изразио наду да ће се борбе што прије завршити, док је један британски министар позвао Израел и Хамас да одустану од ескалације.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је да ће „наставити да изводи ударе на војне капацитете Хамаса“ и друге групе из Газе.
Израел је започео офанзиву након што је Хамас испалио ракете на Јерусалим и Тел Авив, у знак одмазде због сукоба израелске полиције са Палестинцима у близини џамије Ал-Акса у источном Јерусалиму током муслиманског празника Рамазан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана