Палестина добила подршку за чланство у УН: Ево како је гласала која држава

Срна
Палестина добила подршку за чланство у УН: Ево како је гласала која држава

ЊУЈОРК- Генерална скупштина Уједињених нација великом је већином усвојила резолуцију да Савјет безбједности УН-а поновно размотри и подржи пуноправно чланство Палестине у Уједињеним нацијама, али и којом је поправљен статус Палестине.

Резолуцију су подржале 143 државе, девет је било против, а 25 држава је било суздржано.

Од земаља региона БиХ, Србија, Црна Гора и Словенија су биле за. Суздржане су биле Хрватска, Сјеверна Македонија и Албанија.

Од великих сила резолуцију су подржале Русија, Кина Француска, против су биле Сједињене Америчке Државе, а Њемачка и Велика Британија су биле суздржане.

Подсјећамо, резолуција позива Савјет безбједности да "поновно повољно размотри ствар" и наглашава да се палестинским властима одобри чланство у УН-у, рекавши да је "држава Палестина квалификована за чланство у Уједињеним нацијама".

У априлу су палестинске власти поновно покренуле свој захтјев за чланство, а касније тог мјесеца САД је ставио вето на покушај Палестинаца да постигну статус чланства, пише Кликс.

Гласање у Савјету безбједности показало је 12 чланица за и једну против, уз вето САД-а. Израел је похвалио амерички вето, назвавши палестинску понуду "срамотним приједлогом", док је предсједништво Палестинске управе назвало вето "непоштеним, неморалним и неоправданим".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана