Откривена најстарија црна рупа на свијету

Тањуг
Откривена најстарија црна рупа на свијету

ВАШИНГТОН - Астрономи су помоћу свемирског телескопа ''Џејмс Веб'' открили најстарију црну рупу икада посматрану, насталу пре више од 13 милијарди година, у зору свемира, 440 милиона година послије великог праска.

Новооткривена црна рупа у срцу галаксије изненађујуће је велика, и са масом око милион пута већом од Сунчеве могла би да преокрене досадашње теорије о свемиру, према којима су прво настале галаксије, а потом црне рупе у њима, преноси Гардијан. 

"Изненађење је у томе што је тако велика. Нисмо то очекивали", рекао је професор Роберто Мајолино, астрофизичар са Универзитета у Кембриџу, који је водио посматрања.

Астрономи верују да би најстарија црна рупа могле да помогну и у рјешавању загонетке о томе како су црне рупе у галаксијама постале милијарде пута вец́е од масе Сунца.

Најновије запажање о галаксији потискује донедавне теорије о простом укрупњавању црних рупа, где се претпостављало да су оне једноставно непрекидно раслије спајањем и гутањем звијезда и других објеката, током готово 14 милијарди година, пише Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана