Otkrivena najstarija crna rupa na svijetu

Tanjug
Otkrivena najstarija crna rupa na svijetu

VAŠINGTON - Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa ''Džejms Veb'' otkrili najstariju crnu rupu ikada posmatranu, nastalu pre više od 13 milijardi godina, u zoru svemira, 440 miliona godina poslije velikog praska.

Novootkrivena crna rupa u srcu galaksije iznenađujuće je velika, i sa masom oko milion puta većom od Sunčeve mogla bi da preokrene dosadašnje teorije o svemiru, prema kojima su prvo nastale galaksije, a potom crne rupe u njima, prenosi Gardijan. 

"Iznenađenje je u tome što je tako velika. Nismo to očekivali", rekao je profesor Roberto Majolino, astrofizičar sa Univerziteta u Kembridžu, koji je vodio posmatranja.

Astronomi veruju da bi najstarija crna rupa mogle da pomognu i u rješavanju zagonetke o tome kako su crne rupe u galaksijama postale milijarde puta veće od mase Sunca.

Najnovije zapažanje o galaksiji potiskuje donedavne teorije o prostom ukrupnjavanju crnih rupa, gde se pretpostavljalo da su one jednostavno neprekidno raslije spajanjem i gutanjem zvijezda i drugih objekata, tokom gotovo 14 milijardi godina, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana