Отказана парада поводом дана Бастиље

Срна
Отказана парада поводом дана Бастиље

ПАРИЗ - Француска је саопштила данас да војна парада поводом Дана Бастиље неће бити одржана због правила о социјалном дистанцирању и да ће бити замијењена церемонијом одавања почасти здравственим радницима који се боре против епидемије вируса корона.

Умјесто традиционалног марша војника и приказивања војне опреме у Авенији Шанзелизе 14. јула, ове године ће бити одржана знатно мања церемонија у Палати Конкорд, гдје се иначе парада завршава у нормалним околностима, објавило је француско предсједништво.

Годишњом парадом се од Првог свјетског рата обиљежава упад у тврђаву Бастиљу 14. јула 1789. године, током Француске револуције.

Ове године, церемонији ће присуствовати око 2.000 учесника и 2.500 гостију, који ће се окупити у складу са правилом држања међусобног растојања да би се спријечило ширење вируса, од којег је у Француској умрло више од 29.000 људи.

Биће обављен и прелет авиона у част медицинског особља и осталих који су “мобилисани против вируса”, наводи се у саопштењу Јелисејске палате, пренио је АФП.

Догађај вјероватно неће бити отворен за јавност, али та одлука може бити преиспитана уколико се здравствена ситуација до тада поправи.




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана