Otkazana parada povodom dana Bastilje

Srna
Otkazana parada povodom dana Bastilje

PARIZ - Francuska je saopštila danas da vojna parada povodom Dana Bastilje neće biti održana zbog pravila o socijalnom distanciranju i da će biti zamijenjena ceremonijom odavanja počasti zdravstvenim radnicima koji se bore protiv epidemije virusa korona.

Umjesto tradicionalnog marša vojnika i prikazivanja vojne opreme u Aveniji Šanzelize 14. jula, ove godine će biti održana znatno manja ceremonija u Palati Konkord, gdje se inače parada završava u normalnim okolnostima, objavilo je francusko predsjedništvo.

Godišnjom paradom se od Prvog svjetskog rata obilježava upad u tvrđavu Bastilju 14. jula 1789. godine, tokom Francuske revolucije.

Ove godine, ceremoniji će prisustvovati oko 2.000 učesnika i 2.500 gostiju, koji će se okupiti u skladu sa pravilom držanja međusobnog rastojanja da bi se spriječilo širenje virusa, od kojeg je u Francuskoj umrlo više od 29.000 ljudi.

Biće obavljen i prelet aviona u čast medicinskog osoblja i ostalih koji su “mobilisani protiv virusa”, navodi se u saopštenju Jelisejske palate, prenio je AFP.

Događaj vjerovatno neće biti otvoren za javnost, ali ta odluka može biti preispitana ukoliko se zdravstvena situacija do tada popravi.




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana