Орбан: Трећи свјетски рат је реална опасност

Танјуг
Орбан: Трећи свјетски рат је реална опасност

БУДИМПЕШТА - Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да је рат у Украјини “забрињавајући и опасан” и да није претјеривање рећи да постоји реална опасност од свјетског рата.

Орбан је додао да се “све више и више одлука доноси о коришћењу новијих и јачих оружја”, и да “Запад шаље Украјини све модернију опрему”, преноси МТИ.

-Док, с једне стране, може да звучи као претеривање када неки европски и амерички лидери кажу да, ако се све овако настави, може да дође до трећег свјетског рата, то је заиста реална опасност - истакао је Орбан.

Мађарски премијер је додао да рат постаје све више крвав и бруталан, али да се број европских земаља и лидера који подржавају мир није повећао.

-У исто вријеме, народ Европе је почео да више прича о прекиду ватре, мировним преговорима, али број жртава расте- додао је он. Орбан је напоменуо да се приједлог Будимпеште за рјешавање кризе у Украјини односи на прекид ватре

-Мађарски парламент усвојиће резолуцију која одражава нашу позицију, захтијевамо мир и прекид ватре - рекао је Орбан.

Он је додао да се у мађарском приједлогу није ријеч о томе какав тип мировног споразума треба буде потписан, већ да је ријеч искључиво о прекиду ватре.

-Обустава ратних дејстава се мора постићи. Људски животи не смију више бити изгубљени. Једном када дође до прекида ватре, стварају се шансе за мировне преговоре - поручио је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана