Orban: Treći svjetski rat je realna opasnost

Tanjug
Orban: Treći svjetski rat je realna opasnost

BUDIMPEŠTA - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je rat u Ukrajini “zabrinjavajući i opasan” i da nije pretjerivanje reći da postoji realna opasnost od svjetskog rata.

Orban je dodao da se “sve više i više odluka donosi o korišćenju novijih i jačih oružja”, i da “Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu”, prenosi MTI.

-Dok, s jedne strane, može da zvuči kao preterivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svjetskog rata, to je zaista realna opasnost - istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

-U isto vrijeme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste- dodao je on. Orban je napomenuo da se prijedlog Budimpešte za rješavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre

-Mađarski parlament usvojiće rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtijevamo mir i prekid vatre - rekao je Orban.

On je dodao da se u mađarskom prijedlogu nije riječ o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je riječ isključivo o prekidu vatre.

-Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smiju više biti izgubljeni. Jednom kada dođe do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore - poručio je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana