Орбан: Санкције ЕУ имају контраефекат

Срна
Орбан: Санкције ЕУ имају контраефекат

БУДИМПЕШТА - Мађарска треба да се припреми за продужени рат у сусједној Украјини, рекао је премијер Виктор Орбан парламенту.

Он је оштро критиковао санкције ЕУ према Русији које резултирају повећањем цијена енергената.

- ЕУ често оптужује Мађарску да крши европске вриједности, али највиша европска вриједност је демократија. О санкцијама су одлучивале бриселске бирократе и европска елита. Оне нису усвојене у демократском процесу. Од грађана европских земаља није затражено мишљење, иако они плаћају цијену санкција - рекао је Орбан.

Најавио је да влада Мађарске покреће тзв. националне консултације, јавно истраживање које би требало да допринесе да се процјени мишљење грађана о санкцијама и да се види да ли ће подржати нове санкције.

Он је упозорио да ће Европа најгоре проћи уколико се ситуација не промијени.

- Европљани су постали сиромашнији, санкције нису успјеле да баце Русију на колена, а што је најгоре, крај сукоба није на видику - рекао је Орбан и оцијенио да је сукоб у Украјини, који је у старту био "локални сукоб" између Русије и Украјине, због санкција Запада постао "глобални економски рат" који пријети да уруши европску и глобалну економију.

Орбан је предочио да је све већи број земаља које постају жртве сукоба у Украјини.

- Пред нама је локални оружани сукоб и глобални економски рат. Док САД и ЕУ снабдијевају Украјину оружјем и новцем, руске резерве материјалних средстава и људства су бескрајне - укзао је Орбан.

Он је рекао да се може очекивати да ће се сукоб у сусједству Мађарске наставити и ове и сљедеће године.

Орбан је рекао да санкције ЕУ имају контраефекат и да није изненађење што падају владе у Европи, осврћући се на италијанске изборе на којима су побиједили десничари а премијер ће, по свему судећи, бити Ђорђа Мелони.

Она ће бити прва жена премијер Италије на челу њене најдесничарске владе од Другог свјетског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана