Orban: Sankcije EU imaju kontraefekat

Srna
Orban: Sankcije EU imaju kontraefekat

BUDIMPEŠTA - Mađarska treba da se pripremi za produženi rat u susjednoj Ukrajini, rekao je premijer Viktor Orban parlamentu.

On je oštro kritikovao sankcije EU prema Rusiji koje rezultiraju povećanjem cijena energenata.

- EU često optužuje Mađarsku da krši evropske vrijednosti, ali najviša evropska vrijednost je demokratija. O sankcijama su odlučivale briselske birokrate i evropska elita. One nisu usvojene u demokratskom procesu. Od građana evropskih zemalja nije zatraženo mišljenje, iako oni plaćaju cijenu sankcija - rekao je Orban.

Najavio je da vlada Mađarske pokreće tzv. nacionalne konsultacije, javno istraživanje koje bi trebalo da doprinese da se procjeni mišljenje građana o sankcijama i da se vidi da li će podržati nove sankcije.

On je upozorio da će Evropa najgore proći ukoliko se situacija ne promijeni.

- Evropljani su postali siromašniji, sankcije nisu uspjele da bace Rusiju na kolena, a što je najgore, kraj sukoba nije na vidiku - rekao je Orban i ocijenio da je sukob u Ukrajini, koji je u startu bio "lokalni sukob" između Rusije i Ukrajine, zbog sankcija Zapada postao "globalni ekonomski rat" koji prijeti da uruši evropsku i globalnu ekonomiju.

Orban je predočio da je sve veći broj zemalja koje postaju žrtve sukoba u Ukrajini.

- Pred nama je lokalni oružani sukob i globalni ekonomski rat. Dok SAD i EU snabdijevaju Ukrajinu oružjem i novcem, ruske rezerve materijalnih sredstava i ljudstva su beskrajne - ukzao je Orban.

On je rekao da se može očekivati da će se sukob u susjedstvu Mađarske nastaviti i ove i sljedeće godine.

Orban je rekao da sankcije EU imaju kontraefekat i da nije iznenađenje što padaju vlade u Evropi, osvrćući se na italijanske izbore na kojima su pobijedili desničari a premijer će, po svemu sudeći, biti Đorđa Meloni.

Ona će biti prva žena premijer Italije na čelu njene najdesničarske vlade od Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana