Oрбан: Рат у Украјини могао би да оконча глобалну доминацију Запада

Срна
Foto: Танјуг

БУДИМПЕШТА- Сукоб у Украјини има потенцијал да демонстративно оконча глобалну доминацију Запада, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Он је у интервјуу за њемачки онлајн магазин "Тихис ајнблик" рекао да очекује да ЕУ ослаби на глобалној сцени након завршетка сукоба у Украјини.

Орбан је истакао да Запад није у стању да војно порази Русију и да уведене санкције нису успјеле да дестабилизују ту земљу.

"Да ствари буду горе, казнене мјере су се спектакуларно одразиле на ЕУ", нагласио је Орбан.

Према његовим ријечима, велики дио свијета очигледно не подржава САД када се ради о Украјини, а као примјер тога навео је "Кинезе, Индијце, Бразилце, Јужноафричку Републику, арапски свијет и Африку", као регионе који не подржавају "западну линију сукоба".

"Врло је могуће да ће овај рат демонстративно окончати западњачку надмоћ", навео је Орбан.

Орбан је напоменуо да силе које нису чланице ЕУ већ имају корист од цијеле ситуације, алудирајући на Русију која "има сопствене енергетске изворе".

Премијер Мађарске истакао је и то да је зарада руског "Гаспрома" нагло порасла, упркос стрмоглавом паду када се ради о увозу енергената у ЕУ из Русије.

Орбан је рекао да је и Пекингу "сада боље него прије почетка сукоба", јер је Кина раније била "у милости Арапа", али сада то више није случај, очигледно алудирајући на тржиште нафте.

Премијер сматра да су од свега користи имале и велике америчке корпорације.

Иако је прихватила санкције ЕУ Русији, Мађарска је задржала неутралан став у вези са сукобима у Украјини, тако што ниједној страни није слала оружје нити је износила било какве оштре изјаве против Москве или Кијева.

Будимпешта упорно инсистира на томе да не смије ризиковати безбједност Мађара и да неће бити увучена у сукоб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана