Orban: Rat u Ukrajini mogao bi da okonča globalnu dominaciju Zapada

Srna
Foto: Tanjug

BUDIMPEŠTA- Sukob u Ukrajini ima potencijal da demonstrativno okonča globalnu dominaciju Zapada, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je u intervjuu za njemački onlajn magazin "Tihis ajnblik" rekao da očekuje da EU oslabi na globalnoj sceni nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Orban je istakao da Zapad nije u stanju da vojno porazi Rusiju i da uvedene sankcije nisu uspjele da destabilizuju tu zemlju.

"Da stvari budu gore, kaznene mjere su se spektakularno odrazile na EU", naglasio je Orban.

Prema njegovim riječima, veliki dio svijeta očigledno ne podržava SAD kada se radi o Ukrajini, a kao primjer toga naveo je "Kineze, Indijce, Brazilce, Južnoafričku Republiku, arapski svijet i Afriku", kao regione koji ne podržavaju "zapadnu liniju sukoba".

"Vrlo je moguće da će ovaj rat demonstrativno okončati zapadnjačku nadmoć", naveo je Orban.

Orban je napomenuo da sile koje nisu članice EU već imaju korist od cijele situacije, aludirajući na Rusiju koja "ima sopstvene energetske izvore".

Premijer Mađarske istakao je i to da je zarada ruskog "Gasproma" naglo porasla, uprkos strmoglavom padu kada se radi o uvozu energenata u EU iz Rusije.

Orban je rekao da je i Pekingu "sada bolje nego prije početka sukoba", jer je Kina ranije bila "u milosti Arapa", ali sada to više nije slučaj, očigledno aludirajući na tržište nafte.

Premijer smatra da su od svega koristi imale i velike američke korporacije.

Iako je prihvatila sankcije EU Rusiji, Mađarska je zadržala neutralan stav u vezi sa sukobima u Ukrajini, tako što nijednoj strani nije slala oružje niti je iznosila bilo kakve oštre izjave protiv Moskve ili Kijeva.

Budimpešta uporno insistira na tome da ne smije rizikovati bezbjednost Mađara i da neće biti uvučena u sukob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana