Орбан оптужио Брисел и Вашингтон да „уз Сороша протежирају опозицију“

Танјуг
Орбан оптужио Брисел и Вашингтон да „уз Сороша протежирају опозицију“

БУДИМПЕШТА- Мађарски премијер Виктор Орбан, који се сљедеће године суочава са изборима, оптужио је данас Брисел и Вашингтон за покушај мијешања у мађарску политику и позвао присталице да бране достигнућа током деценије његове владавине.

Орбан је десетинама хиљада присталица у центру Будимпеште рекао да „Вашингтон и милијардер Џорџ Сорош покушавају да протуре своје људе, мађарску љевичарску опозицију, која користи њихов новац, медије и везе“.

-Али није важно шта они у Бриселу, Вашингтону и медијима који су дириговани из иностранства желе. Мађари ће сами одлучивати о својој судбини - поручио је Орбан окупљенима на скупу, преноси Ројтерс.

Он је оцијенио да се Брисел обраћа и третира Мађаре, заједно са Пољацима, као да су непријатељи и да је вријеме да они у Бриселу схвате јачину мађарског народа, кога, како је навео, ни комунисти нису могли да побиједе.

МТИ преноси да је мађарски премијер, алудирајући на сукобе присталица његове странке Фидес и полиције 2006. на годишњицу револуције 1956. у Будимпешти, рекао да су прије 15 година биле “шок бомбе” на једној страни, насупрот “превареном и пониженом народу” на другој страни.

Обраћајући се присталицама на раскрсници улица Бајчи-Жилинског и Андраши, Орбан је нагласио да су се прије 15 година, управо на данашњи дан и на месту где се одржава скуп, сусрели прошлост и садашњост.

-На једној страни су биле гранате са сузавцем, гумени меци, неидентификована полиција у цивилу и водени топови. На другој страни стајала је преварена и понижена нација која је...поново била принуђена да трпи чињеницу да је лажу ујутро и увече - рекао је Орбан алудирајући на бившу владу социјалиста.

На одвојеном митингу данас у Будимпешти, лидер опозиције Петер Марки-Зај је поручио присталицама да ће његова влада, ако буде изабрана, донијети нови устав, сузбити корупцију, увести евро и гарантовати слободу медија, наводи Ројтерс.

-Овај режим је постао морално неодржив... замах који сада имамо требало би да нас одведе до побједе априла 2022. - нагласио је Марки-Зај.

Хиљаде присталица мађарског премијера Виктора Орбана и његове десничарске владе окупило се данас у Будимпешти како би пружило подршку мађарском лидеру.

Учесници скупа под називом „Марш мира”, организовали су шетњу улицама кроз центар Будимпеште ка мјесту гдје им се Орбан обратио.

Марш је организовала невладина организација Форум грађанског јединства, активни промотер политике Орбанове партије Фидес, која двотрећинском већином доминира у мађарском парламенту од 2010. године, а како су раније поручили циљ је да се демонстрира суверенитет Мађарске према Европској унији, која по њима незаслужено оптужује Мађарску за демократско назадовање.

Овај догађај, наводи АП, мобилише присталице Орбанове владе пред парламентарне изборе сљедећег пролећа за које је шест највећих мађарских опозиционих странака обећало је да ће оставити по страни идеолошке разлике и формирати коалицију како би се супроставило владајућој странци и да ће истаћи јединственог заједничког кандидата против Фидеса у сваком од 106 изборних округа у Мађарској.

Петер Марки-Зај, који ће предводити уједињени опозициони блок на парламентарним изборима у Мађарској 2022, и који није члан ниједне странке, побиједио је у другом кругу прелиминарних избора 17. октобра љевичарку Клару Добрев, која се потом обавезала да ће га подржати на челу савеза шест опозиционих странака.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана