Orban optužio Brisel i Vašington da „uz Soroša protežiraju opoziciju“

Tanjug
Orban optužio Brisel i Vašington da „uz Soroša protežiraju opoziciju“

BUDIMPEŠTA- Mađarski premijer Viktor Orban, koji se sljedeće godine suočava sa izborima, optužio je danas Brisel i Vašington za pokušaj miješanja u mađarsku politiku i pozvao pristalice da brane dostignuća tokom decenije njegove vladavine.

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da „Vašington i milijarder Džordž Soroš pokušavaju da proture svoje ljude, mađarsku ljevičarsku opoziciju, koja koristi njihov novac, medije i veze“.

-Ali nije važno šta oni u Briselu, Vašingtonu i medijima koji su dirigovani iz inostranstva žele. Mađari će sami odlučivati o svojoj sudbini - poručio je Orban okupljenima na skupu, prenosi Rojters.

On je ocijenio da se Brisel obraća i tretira Mađare, zajedno sa Poljacima, kao da su neprijatelji i da je vrijeme da oni u Briselu shvate jačinu mađarskog naroda, koga, kako je naveo, ni komunisti nisu mogli da pobijede.

MTI prenosi da je mađarski premijer, aludirajući na sukobe pristalica njegove stranke Fides i policije 2006. na godišnjicu revolucije 1956. u Budimpešti, rekao da su prije 15 godina bile “šok bombe” na jednoj strani, nasuprot “prevarenom i poniženom narodu” na drugoj strani.

Obraćajući se pristalicama na raskrsnici ulica Bajči-Žilinskog i Andraši, Orban je naglasio da su se prije 15 godina, upravo na današnji dan i na mestu gde se održava skup, susreli prošlost i sadašnjost.

-Na jednoj strani su bile granate sa suzavcem, gumeni meci, neidentifikovana policija u civilu i vodeni topovi. Na drugoj strani stajala je prevarena i ponižena nacija koja je...ponovo bila prinuđena da trpi činjenicu da je lažu ujutro i uveče - rekao je Orban aludirajući na bivšu vladu socijalista.

Na odvojenom mitingu danas u Budimpešti, lider opozicije Peter Marki-Zaj je poručio pristalicama da će njegova vlada, ako bude izabrana, donijeti novi ustav, suzbiti korupciju, uvesti evro i garantovati slobodu medija, navodi Rojters.

-Ovaj režim je postao moralno neodrživ... zamah koji sada imamo trebalo bi da nas odvede do pobjede aprila 2022. - naglasio je Marki-Zaj.

Hiljade pristalica mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade okupilo se danas u Budimpešti kako bi pružilo podršku mađarskom lideru.

Učesnici skupa pod nazivom „Marš mira”, organizovali su šetnju ulicama kroz centar Budimpešte ka mjestu gdje im se Orban obratio.

Marš je organizovala nevladina organizacija Forum građanskog jedinstva, aktivni promoter politike Orbanove partije Fides, koja dvotrećinskom većinom dominira u mađarskom parlamentu od 2010. godine, a kako su ranije poručili cilj je da se demonstrira suverenitet Mađarske prema Evropskoj uniji, koja po njima nezasluženo optužuje Mađarsku za demokratsko nazadovanje.

Ovaj događaj, navodi AP, mobiliše pristalice Orbanove vlade pred parlamentarne izbore sljedećeg proleća za koje je šest najvećih mađarskih opozicionih stranaka obećalo je da će ostaviti po strani ideološke razlike i formirati koaliciju kako bi se suprostavilo vladajućoj stranci i da će istaći jedinstvenog zajedničkog kandidata protiv Fidesa u svakom od 106 izbornih okruga u Mađarskoj.

Peter Marki-Zaj, koji će predvoditi ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022, i koji nije član nijedne stranke, pobijedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra ljevičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana