Орбан: Мађарска ће настојати да не учествује у операцијама НАТО за подршку Украјини

Танјуг
Foto: Hungarytoday.hu

БУДИПЕШТА - Мађарска ће настојати да не учествује у било каквим операцијама НАТО које имају за циљ подршку Украјини, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, сугеришући да се војна алијанса и Европска унија крећу ка директнијем сукобу са Русијом.

Орбан је рекао за мађарски државни радио да се та земља противи плану НАТО који тежи да пружи очигледнију војну подршку Украјини у наредним годинама како би се одбранила од Москве, док боље наоружане руске трупе успостављају контролу на бојном пољу, пренео је АП.

“Ми то не одобравамо, нити желимо да учествујемо у финансијској или оружаној подршци (Украјини), чак ни у оквиру НАТО”, рекао је Орбан и додао да је Мађарска заузела позицију “неучесника” у било којој потенцијалној НАТО операцији за пружење помоћи Кијеву.

Он је истакао да Мађарска мора да редефинише своју позицију унутар војног савеза и да мађарски адвокати и официри раде на томе како Мађарска може да буде чланица НАТО, а да не учествује у акцијама алијансе ван своје територије.

Орбан је подвукао улогу НАТО као одбрамбеног савеза и рекао да не дели забринутост неких других земаља Централне и Источне Европе да руска војска неће престати са агресијом ако добије рат у Украјини.

“Снага НАТО се не може поредити са снагом Украјине”, рекао је он и додао да не сматра логичном тврдњу да ће Русија доћи изненада и прогутати цио западни свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана