Оптужени за убиство Афроамериканца проглашени кривим

Tанјуг
Foto: илустрација

ВАШИНГТОН - Три бјелца проглашена су у сриједу кривим за убиство Афроамериканца Ахмуда Арберија, кога су пратили и пуцали на њега док је џогирао у њиховој четврти, а након што је порота у америчкој држави Џорџији одбацила њихову тврдњу о самоодбрани.

Порота, у којој су били један Афроамериканац и 11 бјелаца, донијела је пресуду након двонедељног суђења у приобалном граду Брансвику у Џорџији, у случају у којем се утврђивало јесу ли оптужени имали право да се сукобе с ненаоружаним 25-годишњим Арберијем у фебруару прошле године, пошто су посумњали да је провалник и да бјежи након злочина.

Грегори Мекмајкл (65), његов син Тревис (35), који су наоружани возили пикап и комшија Вилијам „Роди“ Брајан (52) који је пратио Арберија у другом возилу и снимио смртоносну пуцњаву, проглашени су кривим за убиство, тешки напад и злочиначку намјеру да почине кривично дјело, а тужилаштво је за њих тражило казну доживотног затвора без могућности условног отпуста.

Адвокати оца и сина Мекмајкл тврдили су током суђења да је убиство које се догодило 23.фебруара 2020.године било оправдано након што је Арбери пројурио поред прилаза њиховој кући у четврти гдје је забиљежено низ провала, а они су зграбили оружје и кренули у потеру за њим у свом комбију, у чему им се придружио и Брајан.

Отац и син, наоружани, били су у доставном возилу, а комшија је ишао за њима у свом аутомобилу и снимао призор, да би након свађе млади Мекмајкл запуцао и убио младића.

Мекмајклови и Брајан су се изјаснили да нису криви по оптужници од девет тачака, укључујући убиство, напад и нелегално хапшење.

Док породица жртве тврди да је убиство било расно мотивисано, Мекмајклови тврде да су мислили да је Арбери провалник, док се Брајан бранио да је био само свједок.

Служба тамошњег тужиоца, за којег је Грегори Мекмајкл, пензионисани полицајац радио, скоро три мјесеца није издала налог за хапшење, а тек када је на друштвеним мрежама објављен снимак напада почетком маја 2020, истрага је повјерена полицији те савезне државе.

Недуго затим тројица нападача су ухапшена и оптужена за убиство и за незаконито привођење.

Притисак јавности да се овај случај ријеши појачао се после смрти Џорџа Флојда, Афроамериканца којег је у Минеаполису убио полицајац током привођења, тако што му је кољеном притискао врат скоро девет минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана