Optuženi za ubistvo Afroamerikanca proglašeni krivim

Tanjug
Foto: ilustracija

VAŠINGTON - Tri bjelca proglašena su u srijedu krivim za ubistvo Afroamerikanca Ahmuda Arberija, koga su pratili i pucali na njega dok je džogirao u njihovoj četvrti, a nakon što je porota u američkoj državi Džordžiji odbacila njihovu tvrdnju o samoodbrani.

Porota, u kojoj su bili jedan Afroamerikanac i 11 bjelaca, donijela je presudu nakon dvonedeljnog suđenja u priobalnom gradu Bransviku u Džordžiji, u slučaju u kojem se utvrđivalo jesu li optuženi imali pravo da se sukobe s nenaoružanim 25-godišnjim Arberijem u februaru prošle godine, pošto su posumnjali da je provalnik i da bježi nakon zločina.

Gregori Mekmajkl (65), njegov sin Trevis (35), koji su naoružani vozili pikap i komšija Vilijam „Rodi“ Brajan (52) koji je pratio Arberija u drugom vozilu i snimio smrtonosnu pucnjavu, proglašeni su krivim za ubistvo, teški napad i zločinačku namjeru da počine krivično djelo, a tužilaštvo je za njih tražilo kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Advokati oca i sina Mekmajkl tvrdili su tokom suđenja da je ubistvo koje se dogodilo 23.februara 2020.godine bilo opravdano nakon što je Arberi projurio pored prilaza njihovoj kući u četvrti gdje je zabilježeno niz provala, a oni su zgrabili oružje i krenuli u poteru za njim u svom kombiju, u čemu im se pridružio i Brajan.

Otac i sin, naoružani, bili su u dostavnom vozilu, a komšija je išao za njima u svom automobilu i snimao prizor, da bi nakon svađe mladi Mekmajkl zapucao i ubio mladića.

Mekmajklovi i Brajan su se izjasnili da nisu krivi po optužnici od devet tačaka, uključujući ubistvo, napad i nelegalno hapšenje.

Dok porodica žrtve tvrdi da je ubistvo bilo rasno motivisano, Mekmajklovi tvrde da su mislili da je Arberi provalnik, dok se Brajan branio da je bio samo svjedok.

Služba tamošnjeg tužioca, za kojeg je Gregori Mekmajkl, penzionisani policajac radio, skoro tri mjeseca nije izdala nalog za hapšenje, a tek kada je na društvenim mrežama objavljen snimak napada početkom maja 2020, istraga je povjerena policiji te savezne države.

Nedugo zatim trojica napadača su uhapšena i optužena za ubistvo i za nezakonito privođenje.

Pritisak javnosti da se ovaj slučaj riješi pojačao se posle smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca kojeg je u Mineapolisu ubio policajac tokom privođenja, tako što mu je koljenom pritiskao vrat skoro devet minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana