Омикрон представља веома висок глобални ризик

Срна
Foto: танјуг

ЖЕНЕВА - Нови сој вируса корона омикрон највјероватније ће се раширити на међународном нивоу и представља "веома висок" глобални ризик од раста броја заражених који би могао имати тешке посљедице у неким регионима, саопштила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО).

СЗО је од својих чланица затражила да убрзају вакцинацију група високог приоритета и да у очекивању раста броја заражених, "осугурају планове за одржавање основних услуга здравствене његе".

"Омикрон има број мутација без преседана од којих неке изазивају забринутост због могућег утицаја на правац кретања пандемије. Свеобухватни глобални ризик од новог соја процијењен је као веома висок", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да још нису регистровани смртни случајеви због омикрона, мада су неопходна даља истраживања да би се процијенио потенцијал вируса да избјегне имунитет стечен вакцинацијом и ранијом заразом.

СЗО у свом саопштењу напомиње да повећање броја обољелих, без обзира на промјену у озбиљности обољења, може представљати преоптерећење за системе здравствене заштите и довести до повећања морталитета.

Омикрон је први пут пријављен СЗО 24. новембра у Јужноафричкој Републици и од тада је број заражених у тој земљи у порасту.

Од тада се омикрон проширио свијетом и нови случајеви регистровани су у Холандији, Данској и Аустралији. Неколико земаља увело је и забране долазака страних држављана како би спријечили ширење вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана