Omikron predstavlja veoma visok globalni rizik

Srna
Foto: tanjug

ŽENEVA - Novi soj virusa korona omikron najvjerovatnije će se raširiti na međunarodnom nivou i predstavlja "veoma visok" globalni rizik od rasta broja zaraženih koji bi mogao imati teške posljedice u nekim regionima, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je od svojih članica zatražila da ubrzaju vakcinaciju grupa visokog prioriteta i da u očekivanju rasta broja zaraženih, "osuguraju planove za održavanje osnovnih usluga zdravstvene njege".

"Omikron ima broj mutacija bez presedana od kojih neke izazivaju zabrinutost zbog mogućeg uticaja na pravac kretanja pandemije. Sveobuhvatni globalni rizik od novog soja procijenjen je kao veoma visok", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da još nisu registrovani smrtni slučajevi zbog omikrona, mada su neophodna dalja istraživanja da bi se procijenio potencijal virusa da izbjegne imunitet stečen vakcinacijom i ranijom zarazom.

SZO u svom saopštenju napominje da povećanje broja oboljelih, bez obzira na promjenu u ozbiljnosti oboljenja, može predstavljati preopterećenje za sisteme zdravstvene zaštite i dovesti do povećanja mortaliteta.

Omikron je prvi put prijavljen SZO 24. novembra u Južnoafričkoj Republici i od tada je broj zaraženih u toj zemlji u porastu.

Od tada se omikron proširio svijetom i novi slučajevi registrovani su u Holandiji, Danskoj i Australiji. Nekoliko zemalja uvelo je i zabrane dolazaka stranih državljana kako bi spriječili širenje virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana