Олуја вијека у пустињи,oве метрополе очекујe потоп!

ГС
Foto: Илустрација

Јужни дио Персијског залива захватила је веома снажна облачност, неуобичајена за ово подручје и за ово доба године.

Овај систем донијеће јужном дијелу Персијског залива и земљама уз њега потоп незамилсивих размјера и то предјелима која се налазе у пустињама и на ободу залива.

Иначе, овај снажан облачни и падавински систем дио је снажног циклона са центром измђеу Емирата и Ирана, чији се центар налази у близини Дубаија.

Данашњи дан овим пределима донијеће од 50 до 100 литара кише по квадратном метру, уз катастрофалне поплаве и бујице, с обзиром на то да се сви ови предијели налазе у пустињи и одликују пустињском климом, у којој годишње или у просјеку за двије године падне кише колико ће само данас за један дан.

Очекују се олујни вјетрови од 80 км/х. Пљускови ће бити праћени снажним громовима, а очекује се и појава града и јачих грмљавинских непогода.

На најјачем удару невремена наћи ће се источни и југоисточни предјели Саудијске Арабије, Катар, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, северни и центрлани Оман, јужни и централни део Ирана, као и морка површина јужног и средњег дијела Перијског залива.

Дубаи и Абу Даби, вишемилионске градове, данас очекује потоп библијских размера. На овом подручју очекује се локално и преко 100 литара кише за само 24 сата, док је просјек за април око 5 литара, а за цијелу годину 70 литара. Како пустињско земљиште није припремљено да прихват огромне количине атмосферске воде, као и због тога што не постоји канализациони системи који би прихватиле такве падавине, очекују се поплаве катастрофалних размјера, а олуја је опасна и по људске животе, при чему је могућа и материјална штета.

Очекује се да олуја поремети и авионски саобраћај и да затвори аеродроме у Дубаију и Абу Дабију, једне од највећих аеродрома на свијету.

Ове градове погодиће и високи плимни таласи, али и снажни громови, уз појаву града. Око 50 литара кише у једном дану очекује се и унутар пустиња у централном дијелу Емирата, а биће услова и за снажне пјешчане олује са јаким громовима.

Дубаи и Абу Даби већ неколико пута се од почетка године налазе на удару снажних олуја и падавина, током којих у једном дану падне кише колико за цијелу годину, што је потпуно неуобичајено за ове пустињске предјеле. Чак, овакве екстремне падавине опасне су појава и у предјелима гдје су уобичајена појава, јер доводе до поплава и бујица.

У наредна 24 сата овај снажан циклон са обилним падавима премјештао ка југозападном дијелу Пакистана и ка Авганистану и такоође овим пределима донијеће поплаве и бујице, с обзиром на то да се очекује да падне преко 50 литара кише.

Стабилизација времена очекује се од четвртка, пише Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана