Oluja vijeka u pustinji,ove metropole očekuje potop!

GS
Foto: Ilustracija

Južni dio Persijskog zaliva zahvatila je veoma snažna oblačnost, neuobičajena za ovo područje i za ovo doba godine.

Ovaj sistem donijeće južnom dijelu Persijskog zaliva i zemljama uz njega potop nezamilsivih razmjera i to predjelima koja se nalaze u pustinjama i na obodu zaliva.

Inače, ovaj snažan oblačni i padavinski sistem dio je snažnog ciklona sa centrom izmđeu Emirata i Irana, čiji se centar nalazi u blizini Dubaija.

Današnji dan ovim predelima donijeće od 50 do 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz katastrofalne poplave i bujice, s obzirom na to da se svi ovi predijeli nalaze u pustinji i odlikuju pustinjskom klimom, u kojoj godišnje ili u prosjeku za dvije godine padne kiše koliko će samo danas za jedan dan.

Očekuju se olujni vjetrovi od 80 km/h. Pljuskovi će biti praćeni snažnim gromovima, a očekuje se i pojava grada i jačih grmljavinskih nepogoda.

Na najjačem udaru nevremena naći će se istočni i jugoistočni predjeli Saudijske Arabije, Katar, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, severni i centrlani Oman, južni i centralni deo Irana, kao i morka površina južnog i srednjeg dijela Perijskog zaliva.

Dubai i Abu Dabi, višemilionske gradove, danas očekuje potop biblijskih razmera. Na ovom području očekuje se lokalno i preko 100 litara kiše za samo 24 sata, dok je prosjek za april oko 5 litara, a za cijelu godinu 70 litara. Kako pustinjsko zemljište nije pripremljeno da prihvat ogromne količine atmosferske vode, kao i zbog toga što ne postoji kanalizacioni sistemi koji bi prihvatile takve padavine, očekuju se poplave katastrofalnih razmjera, a oluja je opasna i po ljudske živote, pri čemu je moguća i materijalna šteta.

Očekuje se da oluja poremeti i avionski saobraćaj i da zatvori aerodrome u Dubaiju i Abu Dabiju, jedne od najvećih aerodroma na svijetu.

Ove gradove pogodiće i visoki plimni talasi, ali i snažni gromovi, uz pojavu grada. Oko 50 litara kiše u jednom danu očekuje se i unutar pustinja u centralnom dijelu Emirata, a biće uslova i za snažne pješčane oluje sa jakim gromovima.

Dubai i Abu Dabi već nekoliko puta se od početka godine nalaze na udaru snažnih oluja i padavina, tokom kojih u jednom danu padne kiše koliko za cijelu godinu, što je potpuno neuobičajeno za ove pustinjske predjele. Čak, ovakve ekstremne padavine opasne su pojava i u predjelima gdje su uobičajena pojava, jer dovode do poplava i bujica.

U naredna 24 sata ovaj snažan ciklon sa obilnim padavima premještao ka jugozapadnom dijelu Pakistana i ka Avganistanu i takoođe ovim predelima donijeće poplave i bujice, s obzirom na to da se očekuje da padne preko 50 litara kiše.

Stabilizacija vremena očekuje se od četvrtka, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana