Око 12 милиона британаца теже саставља крај са крајем због пандемије

Срна
Око 12 милиона британаца теже саставља крај са крајем због пандемије

ЛОНДОН - Око 12 милиона Британаца, највјероватније ће са тешкоћама плаћати рачуне и кредите усљед пандемије вируса корона, резултати су истраживање британске Администрације за финансијско понашање о фискалној отпорности (ФЦА).

Истраживањем обављеним у јулу утврђено је да 12 милиона људи има слабу финансијску отпорност и да је стање погоршано код шестина тих особа од фебруара када су блокаде уведене ради сузбијања ширења вируса корона због смањења прихода и отпуштања.

Резултати истраживања у којем је учествовало 7.000 људи показали су и да је готово трећина особа суочено са падом прихода, док су у просјеку зараде домаћинстава смањене за четвртину.

Тамнопуте и друге мањине су у још тежој ситуацији, јер 37 одсто њих је пријавило пад прихода.

Више од трећине испитаних, који су већ били слабе финансијске отпорности и отплаћују хипотеку, наводи да ће, највјероватније каснити са отплатама, а 42 одсто власника некретнина изражава забринутост због заостајања у плаћању обавеза.

Око 36 одсто испитаних страхује од кашњења у отплати повезаних са кредитима или картицама.

"Желимо да подсјетимо потрошаче, посебно оне који се поново суочавају са финансијским потешкоћама да кредитори могу да им пруже подршку", нагласио је вршилац дужности директора ФЦА за стратегију и конкурентност Шелдон Милс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана