OECD смањила прогнозу раста глобалне економије за 2021.

Taнјуг
Foto: Архива

ПАРИЗ - Организација за економску сарадњу и развој (OECD) смањила је данас прогнозу раста глобалне економије за 2021. годину, указујући на "неуједначен" темпо опоравка међу државама и на негативне ризике усред ширења делта соја корона вируса.

Глобални бруто домаћи производ је "сада премашио ниво од прије пандемије, али јаз у БДП-у и у запослености остаје у многим земљама", наводи се у најновијим економским изгледима ОЕЦД-а, преноси јапанска агенција Кјодо.

Према најновијим пројекцијама, глобални БДП ће порасти за 5,7 одсто у 2021. години, након пада од 3,4 одсто у прошлој години.

Најновија процена OECD, која окупља 38 богатих нација, благо је нижа у односу на пројекцију раста од 5,8 одсто колико је прогнозирано у претходном извjештају објављеном у мају.

OECD очекује да ће свjетска економија наставити да расте у 2022. години, предвиђајући раст БДП-а од 4,5 одсто, што је за 0,1 процентни поен више у односу на претходну пројекцију. Када је рijеч о појединачним земљама, за Јапан се и даље предвиђа да ће забиљежити најслабији раст БДП-а међу Групом седам најразвијенијих земаља света (Г7), односно раст од 2,5 одсто у 2021. години, што је за 0,1 процентни поен мање од претходне пројекције.

И у 2022. години, раст БДП-а Јапана биће 2,1 одсто, што је за 0,1 процентни поен више у односу на ранију пројекцију.

Изостанак опоравка је, како је оцијењено у извјештају, примјећен "у земљама у развоју гдје су стопе вакцинације ниске".

Даље се наводи да ће делта сој корона вируса и други негативни фактори, попут ограничења у снабдјевању, временом "олабавити", а да ће мањи глобални привредни раст у другој половини 2021. године бити надокнађен "бржим опоравком" сљедеће године.

Процјене за кинеску економију остале су непромијењене, јер OECD очекује раст БДП-а Кине од 8,5 посто у овој години и од 5,8 посто у идућој години.

Предвиђа се да ће америчка економија порасти по стопи од 6,0 одсто у овој години, што је за 0,9 процентних поена мање у односу на претходни извјештај, и за 3,9 одсто у 2022. години, што је повећање од 0,3 процентна поена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана