OECD smanjila prognozu rasta globalne ekonomije za 2021.

Tanjug
Foto: Arhiva

PARIZ - Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je danas prognozu rasta globalne ekonomije za 2021. godinu, ukazujući na "neujednačen" tempo oporavka među državama i na negativne rizike usred širenja delta soja korona virusa.

Globalni bruto domaći proizvod je "sada premašio nivo od prije pandemije, ali jaz u BDP-u i u zaposlenosti ostaje u mnogim zemljama", navodi se u najnovijim ekonomskim izgledima OECD-a, prenosi japanska agencija Kjodo.

Prema najnovijim projekcijama, globalni BDP će porasti za 5,7 odsto u 2021. godini, nakon pada od 3,4 odsto u prošloj godini.

Najnovija procena OECD, koja okuplja 38 bogatih nacija, blago je niža u odnosu na projekciju rasta od 5,8 odsto koliko je prognozirano u prethodnom izvještaju objavljenom u maju.

OECD očekuje da će svjetska ekonomija nastaviti da raste u 2022. godini, predviđajući rast BDP-a od 4,5 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na prethodnu projekciju. Kada je riječ o pojedinačnim zemljama, za Japan se i dalje predviđa da će zabilježiti najslabiji rast BDP-a među Grupom sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7), odnosno rast od 2,5 odsto u 2021. godini, što je za 0,1 procentni poen manje od prethodne projekcije.

I u 2022. godini, rast BDP-a Japana biće 2,1 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu na raniju projekciju.

Izostanak oporavka je, kako je ocijenjeno u izvještaju, primjećen "u zemljama u razvoju gdje su stope vakcinacije niske".

Dalje se navodi da će delta soj korona virusa i drugi negativni faktori, poput ograničenja u snabdjevanju, vremenom "olabaviti", a da će manji globalni privredni rast u drugoj polovini 2021. godine biti nadoknađen "bržim oporavkom" sljedeće godine.

Procjene za kinesku ekonomiju ostale su nepromijenjene, jer OECD očekuje rast BDP-a Kine od 8,5 posto u ovoj godini i od 5,8 posto u idućoj godini.

Predviđa se da će američka ekonomija porasti po stopi od 6,0 odsto u ovoj godini, što je za 0,9 procentnih poena manje u odnosu na prethodni izvještaj, i za 3,9 odsto u 2022. godini, što je povećanje od 0,3 procentna poena.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana