Одржана традиционална војна свечаност у част Меркелове

Танјуг
Одржана традиционална војна свечаност у част Меркелове

БЕРЛИН - Њемачка војска се традиционаним мимоходом вечерас опростила од канцеларке Ангеле Меркел која за недјељу дана, након 16 година на власти, одлази у политицку историју.


Свечаност, чији коријени сежу у 16. вијек, највећа је почаст коју немацке оружане снаге могу одати неком цивилу.

Меркел је захвалила сарадницима и породици, а свом наслиједнику Олафу Шолцу пожелела срећу, преносе агенције.

“16 година на мјесту канцеларке су биле испуњене бројним догађајима, а често и изазовима. Те су године за мене биле изазов и у политичком и у људском смислу. Али то је било вријеме које ме испунило”, рекла је Меркел у кратком говору.

Као највеће изазове навела је финансијску кризу 2008. и избјегличку 2015. “Тада сам схватила колико су важне медународне институције и мултилатерални инструменти. Јер кризе не познају границе”, рекла је Меркел.

Њемачка војска или Бундесвер се посебном свецаношцу која укључује мимоход, музику и бакље опростила од канцеларке.

Традиција налаже да особа у цију част се одржава изабере три пкесме које изводи војни оркестар. Меркел се одлучила за црквену композицију “Grosser Gott, wir loben dich, евергрин познате њемачке послератне пјевацице Хилдегард Кнеф и пјесму источноњемачке панк-иконе Нине Хаген “Du hast den Farbfilm vergeschen” (“Заборавио си филм у боји”). Та је пјесма била велики хит 1974. када је Меркел студирала физику у Лајпцигу, у тадашњој Истоцној Њемачкој.

Меркел би службено свом наслиједнику Шолцу требало да преда власт слиједијеће седмице када се нови сазив Бундестага састаје како би изабрао новог канцелара.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана