Одржана традиционална војна свечаност у част Меркелове

Танјуг
Одржана традиционална војна свечаност у част Меркелове

БЕРЛИН - Њемачка војска се традиционаним мимоходом вечерас опростила од канцеларке Ангеле Меркел која за недјељу дана, након 16 година на власти, одлази у политицку историју.


Свечаност, чији коријени сежу у 16. вијек, највећа је почаст коју немацке оружане снаге могу одати неком цивилу.

Меркел је захвалила сарадницима и породици, а свом наслиједнику Олафу Шолцу пожелела срећу, преносе агенције.

“16 година на мјесту канцеларке су биле испуњене бројним догађајима, а често и изазовима. Те су године за мене биле изазов и у политичком и у људском смислу. Али то је било вријеме које ме испунило”, рекла је Меркел у кратком говору.

Као највеће изазове навела је финансијску кризу 2008. и избјегличку 2015. “Тада сам схватила колико су важне медународне институције и мултилатерални инструменти. Јер кризе не познају границе”, рекла је Меркел.

Њемачка војска или Бундесвер се посебном свецаношцу која укључује мимоход, музику и бакље опростила од канцеларке.

Традиција налаже да особа у цију част се одржава изабере три пкесме које изводи војни оркестар. Меркел се одлучила за црквену композицију “Grosser Gott, wir loben dich, евергрин познате њемачке послератне пјевацице Хилдегард Кнеф и пјесму источноњемачке панк-иконе Нине Хаген “Du hast den Farbfilm vergeschen” (“Заборавио си филм у боји”). Та је пјесма била велики хит 1974. када је Меркел студирала физику у Лајпцигу, у тадашњој Истоцној Њемачкој.

Меркел би службено свом наслиједнику Шолцу требало да преда власт слиједијеће седмице када се нови сазив Бундестага састаје како би изабрао новог канцелара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана