Održana tradicionalna vojna svečanost u čast Merkelove

Tanjug
Održana tradicionalna vojna svečanost u čast Merkelove

BERLIN - Njemačka vojska se tradicionanim mimohodom večeras oprostila od kancelarke Angele Merkel koja za nedjelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u politicku istoriju.


Svečanost, čiji korijeni sežu u 16. vijek, najveća je počast koju nemacke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel je zahvalila saradnicima i porodici, a svom naslijedniku Olafu Šolcu poželela sreću, prenose agencije.

“16 godina na mjestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vrijeme koje me ispunilo”, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. “Tada sam shvatila koliko su važne medunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice”, rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundesver se posebnom svecanošcu koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprostila od kancelarke.

Tradicija nalaže da osoba u ciju čast se održava izabere tri pkesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu kompoziciju “Grosser Gott, wir loben dich, evergrin poznate njemačke posleratne pjevacice Hildegard Knef i pjesmu istočnonjemačke pank-ikone Nine Hagen “Du hast den Farbfilm vergeschen” (“Zaboravio si film u boji”). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istocnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom naslijedniku Šolcu trebalo da preda vlast slijedijeće sedmice kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana