Održana tradicionalna vojna svečanost u čast Merkelove

Tanjug
Održana tradicionalna vojna svečanost u čast Merkelove

BERLIN - Njemačka vojska se tradicionanim mimohodom večeras oprostila od kancelarke Angele Merkel koja za nedjelju dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u politicku istoriju.


Svečanost, čiji korijeni sežu u 16. vijek, najveća je počast koju nemacke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel je zahvalila saradnicima i porodici, a svom naslijedniku Olafu Šolcu poželela sreću, prenose agencije.

“16 godina na mjestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima, a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vrijeme koje me ispunilo”, rekla je Merkel u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je finansijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. “Tada sam shvatila koliko su važne medunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice”, rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundesver se posebnom svecanošcu koja uključuje mimohod, muziku i baklje oprostila od kancelarke.

Tradicija nalaže da osoba u ciju čast se održava izabere tri pkesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu kompoziciju “Grosser Gott, wir loben dich, evergrin poznate njemačke posleratne pjevacice Hildegard Knef i pjesmu istočnonjemačke pank-ikone Nine Hagen “Du hast den Farbfilm vergeschen” (“Zaboravio si film u boji”). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Lajpcigu, u tadašnjoj Istocnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom naslijedniku Šolcu trebalo da preda vlast slijedijeće sedmice kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana