Одржана централна свечаност обиљежавања 100 година од завршетка Великог рата

Срна
Одржана централна свечаност обиљежавања 100 година од завршетка Великог рата

Париз - Централна свечаност којом је свијет обиљежио 100 година од окончања Првог свјетског рата одржана је испред Тријумфалне капије у Паризу у присуству више од 80 шефова држава и влада земаља учесница рата, али и високих представника УН и европских институција.

Француски предсједник Емануел Макрон поручио је у обраћању присутнима да је из Великог рата извучена поука да не може бити “један народ против других”, те да та лекција обавезује да се мисли о будућности и суштинским стварима.


Он је навео да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

“Побједници и побијеђени су дуго били у истој жалости”, истакао је Макрон.

Он је упозорио да се данас јављају “демони из прошлости” спремни да поново сију хаос и смрт, а да историја понекад пријети да ће наставити својим трагичним токовима.

“Морамо афирмисати одговорност да дјеци пренесемо свијет о којем су претходне генерације сањале”, поручио је Макрон и нагласио да је мир врховна вриједност јер се зна која је цијена да се одбрани.

Он је навео да је у Првом свјетском рату погинуло око 10 милиона војника, милиони цивила, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Амерички предсједник Доналд Трамп и руски лидер Владимир Путин били су међу окупљеним државницима током церемоније код Тријумфалне капије у Паризу.

Церемонија обиљежавања 100 година од завршетка Првог свјетског рата почела је испред Тријумфалне капије читањем писама војника који су учествовали у рату.

Писма која су написана прије сто година читало је осам тинејџера.

Међу учесницима на свечаности су били и предсједници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, а Србију је на церемонији представљао предсједник Александар Вучић.

Осим представника земаља побједница у Првом свјетском рату, обиљежавању су присуствовали и представници поражених земаља, попут Њемачке коју је представљала канцеларка Ангела Меркел.

У оквиру обиљежавања годишњице, најављено је прво засједање Париског мировног форума.

Форум се успоставља на иницијативу француског предсједника, а као одговор на растуће тензије у свијету и опасности по међународну

сарадњу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана