Односи Москве и Вашингтона "жалосни"

Срна
Foto: ГС

МОСКВА- Тренутни билатерални односи између Русије и САД су "жалосни" и руски предсједник Владимир Путин ће о њима разговарати током предстојеће видео-конференције са америчким колегом Џозефом Бајденом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Двојица председника сутра ће одржати видео-конференцију током које ће разговарати о текућим питањима у билатералним односима.

Портпарол је истакао да ће двојица предсједника разговарати и о примјени споразума које су постигли на самиту у Женеви 16. јуна 2021. године. Они ће идентификовати питања која су успјешно рјешена и она која захтијевају додатне напоре, рекао је Песков.

Песков је даље навео да ће Путин и Бајден, након разговора о билатералним односима, вјероватно, прећи на рјешавање оних питања која су у последње вријеме "подигла прашину". Он је прецизирао да ће поменуте теме укључивати тензије у вези са Украјином и напредовање НАТО-а ка руским границама.

Портпарол је нагласио да би Путинова иницијатива о узајамним безбједносним гаранцијама могла бити разматрана током сутрашње видео-конференције.

Песков је напоменуо да такве гаранције могу бити само обостране и додао да Путин инсистира на одржавању фер билатералних односа "уз узајамно поштовање".

Амерички предсједник Џозеф Бајден је, наиме, планирао да разговара о наводном о гомилању руске војске на украјинској граници. Москва, са своје стране, све више критикује ширење НАТО-а на исток и провокације у Црном мору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана