Odnosi Moskve i Vašingtona "žalosni"

Srna
Foto: GS

MOSKVA- Trenutni bilateralni odnosi između Rusije i SAD su "žalosni" i ruski predsjednik Vladimir Putin će o njima razgovarati tokom predstojeće video-konferencije sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dvojica predsednika sutra će održati video-konferenciju tokom koje će razgovarati o tekućim pitanjima u bilateralnim odnosima.

Portparol je istakao da će dvojica predsjednika razgovarati i o primjeni sporazuma koje su postigli na samitu u Ženevi 16. juna 2021. godine. Oni će identifikovati pitanja koja su uspješno rješena i ona koja zahtijevaju dodatne napore, rekao je Peskov.

Peskov je dalje naveo da će Putin i Bajden, nakon razgovora o bilateralnim odnosima, vjerovatno, preći na rješavanje onih pitanja koja su u poslednje vrijeme "podigla prašinu". On je precizirao da će pomenute teme uključivati tenzije u vezi sa Ukrajinom i napredovanje NATO-a ka ruskim granicama.

Portparol je naglasio da bi Putinova inicijativa o uzajamnim bezbjednosnim garancijama mogla biti razmatrana tokom sutrašnje video-konferencije.

Peskov je napomenuo da takve garancije mogu biti samo obostrane i dodao da Putin insistira na održavanju fer bilateralnih odnosa "uz uzajamno poštovanje".

Američki predsjednik Džozef Bajden je, naime, planirao da razgovara o navodnom o gomilanju ruske vojske na ukrajinskoj granici. Moskva, sa svoje strane, sve više kritikuje širenje NATO-a na istok i provokacije u Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana