Одложен ванредни састанак земаља извозница нафте

Танјуг
Одложен ванредни састанак земаља извозница нафте

ДУБАИ - Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници неће одржати ванредни виртуелни састанак у понедељак, и вјероватно ће га одложити за 8. или 9. април, јавља Ројтерс позивајући се на два извора из ОПЕК-а.

Као разлог одлагања, извори наводе потребу да се произвођачима нафте пружи више времена за преговоре о смањењу испорука.

Раније је било најављено да ће група ОПЕК+, коју чине чланице нафтног картела и њени савезници са Русијом на челу, у понедељак имати хитну видео-сједницу, на којој ће главна тема бити до сада незабиљежено резање производње, које је еквивалетно износу од око десет одсто свјетске понуде.

Према медијским извјештајима, ОПЕК+ очекује да се у глобалне напоре за уравнотежење тржишта нафте, на којем цијене “црног злата” недјељама биљеже велике осцилације, укључе и други велики произвођачи чија је подршка до сада изостајала, као што су Сједињене Државе, Канада, Норвешка и Бразил.

Мада је амерички предсједник Доналд Трамп у петак обећао да ће помоћи напоре за стабилизацију ситуације у нафтној индустрији, он се није обавезао на предузимање било каквих ванредних корака да убеди америчке компаније да смање производњу.

Амерички министар за енергетику Дан Брујет је истог дана на телефонској седници рекао челницима нафтне индустрије да Бела кућа не преговара са Саудијском Арабијом или Русијом, али их охрабрује да постигну договор о смањењу производње, навео је за Ројтерс један извор који је слушао тефефонску седницу.

Глобални договор о смањењу производње за чак десет до 15 милиона барела дневно захтјевао би учешће земаља које не спроводе мјере ограничења производње, укључујући САД, које су сада највећи свјетски произвођач сирове нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана