Odložen vanredni sastanak zemalja izvoznica nafte

Tanjug
Odložen vanredni sastanak zemalja izvoznica nafte

DUBAI - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici neće održati vanredni virtuelni sastanak u ponedeljak, i vjerovatno će ga odložiti za 8. ili 9. april, javlja Rojters pozivajući se na dva izvora iz OPEK-a.

Kao razlog odlaganja, izvori navode potrebu da se proizvođačima nafte pruži više vremena za pregovore o smanjenju isporuka.

Ranije je bilo najavljeno da će grupa OPEK+, koju čine članice naftnog kartela i njeni saveznici sa Rusijom na čelu, u ponedeljak imati hitnu video-sjednicu, na kojoj će glavna tema biti do sada nezabilježeno rezanje proizvodnje, koje je ekvivaletno iznosu od oko deset odsto svjetske ponude.

Prema medijskim izvještajima, OPEK+ očekuje da se u globalne napore za uravnoteženje tržišta nafte, na kojem cijene “crnog zlata” nedjeljama bilježe velike oscilacije, uključe i drugi veliki proizvođači čija je podrška do sada izostajala, kao što su Sjedinjene Države, Kanada, Norveška i Brazil.

Mada je američki predsjednik Donald Tramp u petak obećao da će pomoći napore za stabilizaciju situacije u naftnoj industriji, on se nije obavezao na preduzimanje bilo kakvih vanrednih koraka da ubedi američke kompanije da smanje proizvodnju.

Američki ministar za energetiku Dan Brujet je istog dana na telefonskoj sednici rekao čelnicima naftne industrije da Bela kuća ne pregovara sa Saudijskom Arabijom ili Rusijom, ali ih ohrabruje da postignu dogovor o smanjenju proizvodnje, naveo je za Rojters jedan izvor koji je slušao tefefonsku sednicu.

Globalni dogovor o smanjenju proizvodnje za čak deset do 15 miliona barela dnevno zahtjevao bi učešće zemalja koje ne sprovode mjere ograničenja proizvodnje, uključujući SAD, koje su sada najveći svjetski proizvođač sirove nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana