Од 1.октобра "2Г" правило у Бечу

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕЧ - Нова уредба о корона мјерама која од 1. октобра ступа на снагу у Бечу, враћа обавезу ношења маски вишег нивоа заштите ФФП2.

У ноћним локалима и на манифестацијама са више од 500 људи примјениће се такозвано "2Г" правило, то јест приступ ће имати само за вакцинисане особе или излијечени од ковид-19. "2Г" правило важиће небитно од тога да ли се манифестација одржава у затвореном или отвореном, а од те мјере су изузета једино дјеца млађа од 12 година која ће моћи да уђу на манифестацију уз антигенски или PCR тест.

За особе које организују и реализују велике манифестације или раде у ноћним локалима важиће "2,5Г" правило, а то значи да морају имати или негативан PCR тест, или сертификат о вакцинацији или потврду да су прележали ковид 19. Антигенски тестови више неће бити прихватани.

Уколико запослени не буду имали нити један од тих докумената мораће да носе ФФП2 маске. На скуповима са више од 25 особа и мање од 500 примењује се исто то "2,5Г " правило код присутних. У биоскопима, позориштима, кабареима са мање од 500 места остаје обавеза ношења маски, при чему је довољна "обична" заштитна маска која покрива уста и нос.

За скупове преко 500 особа укида се обавеза ношења маски због примене "2Г" правила. Ново "2,5Г" правило, то јест обавеза сертификата о вакцинацији, потврди о прележаном ковид19 или негативан ПЦР тест, примењиваће се И у гастрономији И хотелима, за коришћење услужних дjелатности, посjете у болницама или домовина за његу на све особе старије од 12 година.

У изузетним случајевима у хотеле биће прихваћени гости са антигенским тестом, ако нису били у могућности да на време израде ПЦР тест, односно би због теста остали на улици, стоји у уредби. Што се продавница тиче у Бечу од 1.октобра биће на снази обавеза ношења ФФП2 маски.

У здравственим установама и установама за његу, особље које није вакцинисано или није прележало ковид 19, мораће да редовно иде на PCR тестирање, а треба имати у виду да PCR тест има важење од свега 48 сати. Независно од статуса вакцинације сви запослени ће, међутим, морати једном недjeљно на PCR тестирање И носити ФФП2 маске.

Пружаоци услужних делатности и запослени у образовању одраслих, као И особље у гастрономији моћиће да приступе радном месту само ако поседују један од "3Г" докумената. И за ову категорију се укида могућност антигенског теста. Уколико не посjедују један од ова три документа морају носити ФФП2 маске током рада. Беч истиче да је својом уредбом, за разлику од савезне државе, успоставио јединствена правила, која не збуњују грађане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана