Od 1.oktobra "2G" pravilo u Beču

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEČ - Nova uredba o korona mjerama koja od 1. oktobra stupa na snagu u Beču, vraća obavezu nošenja maski višeg nivoa zaštite FFP2.

U noćnim lokalima i na manifestacijama sa više od 500 ljudi primjeniće se takozvano "2G" pravilo, to jest pristup će imati samo za vakcinisane osobe ili izliječeni od kovid-19. "2G" pravilo važiće nebitno od toga da li se manifestacija održava u zatvorenom ili otvorenom, a od te mjere su izuzeta jedino djeca mlađa od 12 godina koja će moći da uđu na manifestaciju uz antigenski ili PCR test.

Za osobe koje organizuju i realizuju velike manifestacije ili rade u noćnim lokalima važiće "2,5G" pravilo, a to znači da moraju imati ili negativan PCR test, ili sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali kovid 19. Antigenski testovi više neće biti prihvatani.

Ukoliko zaposleni ne budu imali niti jedan od tih dokumenata moraće da nose FFP2 maske. Na skupovima sa više od 25 osoba i manje od 500 primenjuje se isto to "2,5G " pravilo kod prisutnih. U bioskopima, pozorištima, kabareima sa manje od 500 mesta ostaje obaveza nošenja maski, pri čemu je dovoljna "obična" zaštitna maska koja pokriva usta i nos.

Za skupove preko 500 osoba ukida se obaveza nošenja maski zbog primene "2G" pravila. Novo "2,5G" pravilo, to jest obaveza sertifikata o vakcinaciji, potvrdi o preležanom kovid19 ili negativan PCR test, primenjivaće se I u gastronomiji I hotelima, za korišćenje uslužnih djelatnosti, posjete u bolnicama ili domovina za njegu na sve osobe starije od 12 godina.

U izuzetnim slučajevima u hotele biće prihvaćeni gosti sa antigenskim testom, ako nisu bili u mogućnosti da na vreme izrade PCR test, odnosno bi zbog testa ostali na ulici, stoji u uredbi. Što se prodavnica tiče u Beču od 1.oktobra biće na snazi obaveza nošenja FFP2 maski.

U zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu, osoblje koje nije vakcinisano ili nije preležalo kovid 19, moraće da redovno ide na PCR testiranje, a treba imati u vidu da PCR test ima važenje od svega 48 sati. Nezavisno od statusa vakcinacije svi zaposleni će, međutim, morati jednom nedjeljno na PCR testiranje I nositi FFP2 maske.

Pružaoci uslužnih delatnosti i zaposleni u obrazovanju odraslih, kao I osoblje u gastronomiji moćiće da pristupe radnom mestu samo ako poseduju jedan od "3G" dokumenata. I za ovu kategoriju se ukida mogućnost antigenskog testa. Ukoliko ne posjeduju jedan od ova tri dokumenta moraju nositi FFP2 maske tokom rada. Beč ističe da je svojom uredbom, za razliku od savezne države, uspostavio jedinstvena pravila, koja ne zbunjuju građane.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana