Очекује се нови талас короне у Европи

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Нови талас вируса ковид-19 прети да поплави Европу, а стручњаци за јавно здравље упозоравају да ће додатне врсте вакцина изазвати збуњеност коју примити, преноси Ројтерс.

Омикрон варијанте које су биле најдоминантније овог љета су и даље иза већине инфекција у Европској унији и Британији, али док се број тестираних смањује, број заражених се повећава.

Подаци Свјетске здравствене организације објављени у сриједу показују да је број заражених у ЕУ достигао 1,5 милиона прошле недјеље, 8 одсто више у односу на претходну недјељу.

Број хоспитализованих у ЕУ је такође порастао, а у недјељи иза, број пријема у болнице са симптомима ковид-19 скочио је на скоро 32 одсто у Италији, док су пријеми на интезивну негу порасли за око 21 одсто у односу на недјељу раније, према подацима које је прикупила независна научна фондација Гимбе. Хоспитализације у Британији су забиљежиле пораст од 45 одсто у односу на недјељу раније.

Ројтерс наводи да на глобалном нивоу, број случајева опада.

Вакцине прилагођене Омикрон варијанти су доступне у Европи од септембра, али су те вакцине одређене углавном само за старије и имунокомпромитоване групе људи.

Међутим, стручњаци из СЗО упозоравају да ће велики број доступних вакцина изазвати додатну конфузију коју врсту примити, као и да грађани губе вољу да приме четврту или пету дозу, јер сматрају да претходно прележан вирус значи имунитет. Додају да су људи, усљед дешавања на политичкој сцени широм Европе, заборавили да пандемија и даље постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана