Očekuje se novi talas korone u Evropi

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON- Novi talas virusa kovid-19 preti da poplavi Evropu, a stručnjaci za javno zdravlje upozoravaju da će dodatne vrste vakcina izazvati zbunjenost koju primiti, prenosi Rojters.

Omikron varijante koje su bile najdominantnije ovog ljeta su i dalje iza većine infekcija u Evropskoj uniji i Britaniji, ali dok se broj testiranih smanjuje, broj zaraženih se povećava.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije objavljeni u srijedu pokazuju da je broj zaraženih u EU dostigao 1,5 miliona prošle nedjelje, 8 odsto više u odnosu na prethodnu nedjelju.

Broj hospitalizovanih u EU je takođe porastao, a u nedjelji iza, broj prijema u bolnice sa simptomima kovid-19 skočio je na skoro 32 odsto u Italiji, dok su prijemi na intezivnu negu porasli za oko 21 odsto u odnosu na nedjelju ranije, prema podacima koje je prikupila nezavisna naučna fondacija Gimbe. Hospitalizacije u Britaniji su zabilježile porast od 45 odsto u odnosu na nedjelju ranije.

Rojters navodi da na globalnom nivou, broj slučajeva opada.

Vakcine prilagođene Omikron varijanti su dostupne u Evropi od septembra, ali su te vakcine određene uglavnom samo za starije i imunokompromitovane grupe ljudi.

Međutim, stručnjaci iz SZO upozoravaju da će veliki broj dostupnih vakcina izazvati dodatnu konfuziju koju vrstu primiti, kao i da građani gube volju da prime četvrtu ili petu dozu, jer smatraju da prethodno preležan virus znači imunitet. Dodaju da su ljudi, usljed dešavanja na političkoj sceni širom Evrope, zaboravili da pandemija i dalje postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana