Објављени нови снимци смрти Џорџа Флојда, молио да га не убију

Агенције
Објављени нови снимци смрти Џорџа Флојда, молио да га не убију

АТЛАНТА - На до сада необјављеним снимцима са камера које су се налазиле на униформама полицајаца виде се нови детаљи кобног хапшења Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо 25. маја током привођења.

Његова смрт покренула је протесте широм САД и свијета.

На видеозаписима које је лондонски "Дејли Мејл" добио са тјелесних камера двојице сада бивших полицајаца који су учествовали у хапшењу Флојда, може се видјети како се успаничени Флојд бори са службеницима док су се налазили у задњем дијелу аутомобила.

"Дејли Мејл" није објавио како је добио снимке полицијских камера.

На снимцима се види тренутак када је полицајац пришао Флојду који је био у аутомобилу. Један полицајац је пиштољ уперио у Флојда који је казао да му је мајка преминула.

- Човјече, управо сам изгубио мајку. Молим вас, немојте ме убити -  рекао је Флојд.

Он се извињавао полицајцима који су га псовали.

У тренутку када су полицајци Флојда покушавали увести у њихово возило упозоравао их је да је клаустрофобичан. Тада су га приморали да легне на тло. Затим је полицајац Дерек Шовин ставио кољено на његов врат. У том положају га је држао осам минута и 46 секунди, а Флојд му је говорио: "Не могу дисати".

Пролазници су молили друге полицајце да нешто ураде, али су они то одбили. Убрзо је Флојд преминуо.

Суд је одлучио да су ти снимци доступни у ограниченој форми и одбио да их учини доступним новинским удружењима.

Адвокат Флојдове породице саопштио је да се на снимцима који су процурели у јавност види да Флојд није представљао никакву пријетњу.
Бивши полицајац Дерек Шовин оптужен је за убиство другог степена, а још три полицајца који су учествовали у хапшењу Флојда такође су ухапшени и оптужени за помагање у убиству другог степена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана