Objavljeni novi snimci smrti Džordža Flojda, molio da ga ne ubiju

Agencije
Objavljeni novi snimci smrti Džordža Flojda, molio da ga ne ubiju

ATLANTA - Na do sada neobjavljenim snimcima sa kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca vide se novi detalji kobnog hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo 25. maja tokom privođenja.

Njegova smrt pokrenula je proteste širom SAD i svijeta.

Na videozapisima koje je londonski "Dejli Mejl" dobio sa tjelesnih kamera dvojice sada bivših policajaca koji su učestvovali u hapšenju Flojda, može se vidjeti kako se uspaničeni Flojd bori sa službenicima dok su se nalazili u zadnjem dijelu automobila.

"Dejli Mejl" nije objavio kako je dobio snimke policijskih kamera.

Na snimcima se vidi trenutak kada je policajac prišao Flojdu koji je bio u automobilu. Jedan policajac je pištolj uperio u Flojda koji je kazao da mu je majka preminula.

- Čovječe, upravo sam izgubio majku. Molim vas, nemojte me ubiti -  rekao je Flojd.

On se izvinjavao policajcima koji su ga psovali.

U trenutku kada su policajci Flojda pokušavali uvesti u njihovo vozilo upozoravao ih je da je klaustrofobičan. Tada su ga primorali da legne na tlo. Zatim je policajac Derek Šovin stavio koljeno na njegov vrat. U tom položaju ga je držao osam minuta i 46 sekundi, a Flojd mu je govorio: "Ne mogu disati".

Prolaznici su molili druge policajce da nešto urade, ali su oni to odbili. Ubrzo je Flojd preminuo.

Sud je odlučio da su ti snimci dostupni u ograničenoj formi i odbio da ih učini dostupnim novinskim udruženjima.

Advokat Flojdove porodice saopštio je da se na snimcima koji su procureli u javnost vidi da Flojd nije predstavljao nikakvu prijetnju.
Bivši policajac Derek Šovin optužen je za ubistvo drugog stepena, a još tri policajca koji su učestvovali u hapšenju Flojda takođe su uhapšeni i optuženi za pomaganje u ubistvu drugog stepena.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana