Објављене слике нагих дјевојчица генерисане вјештачком интелигенцијом

Танјуг
Објављене слике нагих дјевојчица генерисане вјештачком интелигенцијом

МАДРИД - Житељи Алмендралеха, градића на југу Шпаније у шоку су након објављивања на друштвеним мрежама слика голих локалних дјевојчица без њиховог знања, а које је створила вјештачка интелигенција.

Слике су направљене коришћењем фотографија потпуно обучених девојчица, од којих су многе преузете са њихових сопствених налога на друштвеним мрежама, наводи Би-Би-Си.

Фотографије су затим обрађене помоћу апликације са вјештачке интелигенције која генерише слику особе, али без одјеће.

До сада је око 28 дјевојчица из Алмендралеха, старости између 11 и 17 година, пријавило да су жртве коришћења апликације са вјештачке интелигенције.

Полиција истражује случај и, према објављеним извјештајима, идентификовано је најмање 11 локалних дјечака који су били умијешани или у креирање слика или у њихово објављивање путем апликација Воцап и Телеграм.

Осумњичени у овом случају имају између 12 и 14 година, али шпански закон изричито не покрива генерисање слика сексуалне природе када се ради о одраслима, иако би се стварање таквог материјала са малољетницама могло сматрати дјечијом порнографијом.

Друга могућа оптужба би била за кршење закона о приватности, али у Шпанији се малољетници могу суочити са кривичним пријавама само у доби од 14 година и више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана