Objavljene slike nagih djevojčica generisane vještačkom inteligencijom

Tanjug
Objavljene slike nagih djevojčica generisane vještačkom inteligencijom

MADRID - Žitelji Almendraleha, gradića na jugu Španije u šoku su nakon objavljivanja na društvenim mrežama slika golih lokalnih djevojčica bez njihovog znanja, a koje je stvorila vještačka inteligencija.

Slike su napravljene korišćenjem fotografija potpuno obučenih devojčica, od kojih su mnoge preuzete sa njihovih sopstvenih naloga na društvenim mrežama, navodi Bi-Bi-Si.

Fotografije su zatim obrađene pomoću aplikacije sa vještačke inteligencije koja generiše sliku osobe, ali bez odjeće.

Do sada je oko 28 djevojčica iz Almendraleha, starosti između 11 i 17 godina, prijavilo da su žrtve korišćenja aplikacije sa vještačke inteligencije.

Policija istražuje slučaj i, prema objavljenim izvještajima, identifikovano je najmanje 11 lokalnih dječaka koji su bili umiješani ili u kreiranje slika ili u njihovo objavljivanje putem aplikacija Vocap i Telegram.

Osumnjičeni u ovom slučaju imaju između 12 i 14 godina, ali španski zakon izričito ne pokriva generisanje slika seksualne prirode kada se radi o odraslima, iako bi se stvaranje takvog materijala sa maloljetnicama moglo smatrati dječijom pornografijom.

Druga moguća optužba bi bila za kršenje zakona o privatnosti, ali u Španiji se maloljetnici mogu suočiti sa krivičnim prijavama samo u dobi od 14 godina i više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana