Објављен Трампов план за Блиски Исток: Позив за стварање палестинске државе

Спутњик
Објављен Трампов план за Блиски Исток: Позив за стварање палестинске државе

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је свој план за Блиски Исток, за који сматра да ће ријешити конфликт између Израела и Палестине на том подручју.

План је објављен након састанка Трампа са премијером Израела Бењамином Нетањахуом и његовим главним политичким ривалом Бенијем Ганцом.

Припадници палестинских власти нису присуствовали, с обзиром на то да је Палестина прекинула дипломатске односе са САД прије двије године када је Трамп признао Јерусалим као главни град Израела.

Трамп је истакао да нови план предвиђа останак Јерусалима као главног града Израела. Међутим, Израел ће замрзнути изградњу нових објеката у Палестини на период од 4 године, док се преговара о палестинској државности, наводи Спутњик Интернешнел.

План предвиђа двије државе - Палестину којој ће главни град бити Источни Јерусалим и Израел са Јерусалимом као главним градом.

Трамп је најавио отварање америчке амбасаде у Источном Јерусалиму и додао да Палестинци треба да буду задовољни јер ово представља историјску шансу за Палестину да стекне државност и сценарио у којем ће се њихова територија дуплирати.

Он је подсјетио да је урадио много за јеврејску државу, али да је желио да споразум буде добар и за Палестинце.

План признаје суверенитет Израела над великим блоковима јеврејских насеља на окупираној Западној обали, чему ће се Палестинци засигурно успротивити.

Палестинци су унапред одбацили план, оптуживши Трампа да је пристрасан у корист Израела јер је прихватио политику подршке тој земљи на њихов рачун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана