Објављен снимак пребијања Тајера Николаса, амерички полицајци га шутирали и ударали палицом VIDEO

ГС
Foto: Принтскрин

Двадесетдеветогодишњи Афроамериканац Тајер Николс заустављен је 7. јануара у Мемфису због несавjесне вожње, а умро је три дана касније од повреда које су му задали полицајци.

Након што су петорица полицајаца оптужена за убиство другог степена, град Мемфис је објавио четири снимка камера које су полицајци имали на себи, као и снимак камере која се налазила на стубу код мjеста гдjе је Николас претучен.

На једном видеоклипу види се како полицајци извлаче Николаса са мjеста возача аутомобила, док он узвикује: "Проклетство, нисам ништа урадио... Само покушавам да одем кући".

Потом су га бацили на земљу, наредили му да легне на стомак док су му у лице прскали бибер спреј.

Николас је тада успио да се ослободи, устаје и покушава да побјегне низ улицу. За њим крећу и полицајци, од којих је најмање један употребио омамљивач.

У другом снимку види се како полицајци сустижу и туку Николаса. Двојица га држе на земљи док га један шутира, четврти га удара палицом, а затим му и пети полицајац задаје ударац.

На снимку се чују јауци и како Николас више пута запомаже: "Мама, мама".

У једном тренутку стиже Хитна помоћ, а 19 минута након тога и носила.

Николасова мајка каже да је њен син био око 80 метара од куће када је претучен, преноси РТС.

Након објављивања снимка, у Мемфису су се окупили демонстранти који су узвикивали "Нема правде, нема мира", што је један од главних слогана покрета "Black lives matter" (Црни животи су важни) који је настао 2020. године након полицијског убиства Џорџа Флојда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана